Amenajarea gradinii

#compost gradina #compost

Compostul: Ce este si care este rolul lui in gradina?

Compostul este un material organic foarte valoros, obtinut prin procesul de descompunere naturala a materialelor organice, cum ar fi resturile de bucatarie, frunzele cazute, crengile taiate sau alte materiale vegetale.

 

Importanta compostului intr-o gradina

Intr-o gradina, compostul este esential pentru mentinerea unui sol sanatos si pentru a sprijini cresterea plantelor sanatoase si puternice. Compostul este o sursa importanta de nutrienti pentru plante si ajuta la mentinerea echilibrului solului prin cresterea continutului de materie organica, imbunatatirea structurii solului si cresterea capacitatii de retinere a apei.

Exista mai multe tipuri de compost, dar toate sunt obtinute prin amestecarea si descompunerea unor materiale organice, cum ar fi frunze, resturi de bucatarie, crengi (iar in acest caz vei avea nevoie de un tocator pentru crengi) si alte deseuri vegetale. Compostul poate fi facut intr-un compostor, intr-un sant special sau direct pe sol, insa este important sa fie ales un loc cu umbra si umiditate adecvata pentru descompunerea materialelor organice.

Beneficiile compostului

Unul dintre cele mai importante beneficii ale compostului este ca reprezinta o alternativa ecologica la ingrasaminte chimice si pesticide. Ingrasamintele chimice pot fi toxice pentru sol si pot duce la acumularea de substante chimice in plante si in corpul animalelor care le consuma. Compostul nu numai ca este o sursa naturala de nutrienti pentru plante, dar si imbunatateste calitatea solului prin cresterea continutului de materie organica si a capacitatii solului de a retine apa. Prin imbunatatirea structurii solului si cresterea capacitatii de retinere a apei, compostul poate ajuta la prevenirea eroziunii solului si la reducerea cantitatii de apa necesara pentru a mentine o gradina sanatoasa.

In plus, compostul poate fi utilizat si ca un material de acoperire pentru sol, reducand astfel cresterea buruienilor si mentinand temperatura solului la un nivel optim pentru plante. De asemenea, poate fi adaugat in gauri de plantare pentru a spori cresterea radacinilor si pentru a imbunatati calitatea solului.

Foarte important de mentionat este ca compostul trebuie sa fie bine descompus inainte de a fi adaugat in gradina. Compostul nedescompus poate atrage daunatori si poate duce la probleme de sanatate pentru plante.

Compostul este un material organic valoros pentru orice gradina. Ajuta la mentinerea unui sol sanatos si echilibrat, sprijina cresterea plantelor sanatoase si puternice si este o alternativa ecologica la ingrasamintele chimice si pesticidele daunatoare. Utilizarea acestuia poate fi un proces simplu si accesibil pentru oricine, si poate imbunatati semnificativ calitatea solului si a plantelor din gradina ta.

Daca vrei sa aplici compost acolo unde ai plantat gazon este necesar sa aplici compost matur primavara sau aproape de vara, in cantitate de 1 kg pe metrul patrat cernut prin ciur sau sita cu gauri mari.

De asemenea, masinile de tuns iarba de la Magazia lu' Costica iti vor fi foarte utile in intretinerea unei gradini frumoase si sanatoase.

 

FOTO: magazialucostica.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului