Amenajarea gradinii

#compost #iarba #gradina #paie #pietris #mulci #scoarta copac #mulci gradina #frunze uscate #ace de pin

Cele mai bune tipuri de mulci pentru gradina

Adaugarea mulciului pe suprafata solului din gradina este unul dintre cele mai bune mijloace de a economisi timp si energie. Mulciul ajuta la hidratarea solului, motiv pentru care nu trebuie sa mai uzi atat de des gradina. In plus, mulciul contribuie, in timp, la intarirea structurii si fertilitatii solului. Iata cateva tipuri de mulci pe care le poti folosi in gradina!


1. Scoarta maruntita

Printre cele mai folosite si ieftine tipuri de mulci se numara scoarta maruntita de la copaci. Datorita faptului ca se descompune relativ usor, scoarta maruntita este indicata pentru a ingriji solul din gradina.


2. Frunze uscate

Frunzele uscate sunt folosite ca mulci mai ales in perioada iernii. Acestea se descompun destul de usor, in aproximativ un an, dar le poti folosi pentru fertilizarea solului, pentru a economisi banii cheltuiti pe alte tipuri de ingrasaminte.


3. Iarba

Un alt model de mulci pe care il poti folosi in gradina este cel alcatuit din iarba. Este indicat sa folosesti iarba in straturi subtiri sau sa lasi firele sa se usuce inainte de a le folosi ca mulci. Altfel vor putrezi si vor mirosi urat, in timpul descompunerii.


4. Paie

Paiele au o culoare aurie foarte frumoasa, motiv pentru care arata foarte bine in gradina atunci cand sunt folosite ca mulci. Inainte de a folosi paiele in gradina, este important sa te asiguri ca nu mai au seminte, intrucat altfel vor duce la aparitia mai multor buruieni, in loc sa previna acest lucru.


5. Compost

Compostul arata aproximativ la fel cu solul, doar ca este mai inchis la culoare. Acest tip de mulci se descompune rapid, insa patrunde in structura solului cel mai repede.


6. Ace de pin

Acele de pin ajuta plantele sa capete o structura fina si delicata. Folosit in mod frecvent, acest tip de mulci contribuie la cresterea aciditatii solului. Astfel, poti sadi plante care prefera solurile acide, cum ar fi azalee, rododendroni, afine si unele tipuri de conifere.


7. Pietris sau pietre de rau

Pietrisul si pietrele de rau sunt materiale anorganice, astfel ca ele nu se descompun in sol si nu trebuie schimbate in fiecare an. Insa, acest lucru inseamna ca nici nu vor imbunatati calitatea solului prea mult.



Sursa foto: bhg.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare