Amenajarea gradinii

#plantare legume mai 2022 #gradinarit mai 2022 #calendarul gradinarului mai 2022 # mai 2022

Calendarul gradinarului mai 2022. Ce legume poti planta si cum sa ai grija de flori

Luna mai mai este cunoscuta si ca luna lui Florar. Aceasta luna este cunoscuta in popor ca luna in care infloresc toate florile pamantului si plantele inverzesc. Este o perioada plina de activitati pentru gradinari, care trebuie sa planteze legume, sa le ingrijeasca si sa nu uite nici de restul plantelor din curte.

Iata ca trebuie sa faci in gradina in luna mai!

Calendarul gradinarului mai 2022: Ingrijeste florile

Luna mai este perioada perfecta pentru a tunde plantele anuale cu flori de primavara in ideea de a le crea un mediu propice pentru o a doua inflorire. Tot acum plantele perene au nevoie de o toaletare pentru a le indesi cresterea.

De asemenea, trebuie indepartate toate florile uscate. Zambilele si lalelele care s-au trecut se tund si se lasa bulbii in pamant pentru a se dezvolta, urmand sa fie scosi la inceputul verii.

Calendarul gradinarului mai 2022: Planteaza si ingrijeste florile

In luna mai, cand solul ajunge la o temperatura de aproximativ 13 grade, in gradina poti planta florile cu bulbi precum gladiolele, daliile si cana indica. In aceasta perioada este si vremea insamantarii petuniilor. Toate acestea te vor bucura cu frumusetea lor pana toamna tarziu.

Calendarul gradinarului mai 2022: Ingrijeste gazonul

Daca ai gazon, este important sa-i acorzi o atentie deosebita, indiferent de dimensiunile acestuia. Se indeparteaza cu mana toate buruienile crescute in acstea. Este indicat sa se faca acest lucru cu grija pentru a scoate toata radacina. In locurile goale se presara noi seminte.

Luna mai este perfecta pentru a adauga ingrasamant gazonului. De asemenea, este important ca in zilele in care nu ploua sa uzi gazonul. Acesta are nevoie periodic de apa pentru a creste si a ramane vesnic verde.

De asemenea, gazonul trebuie tuns saptamanal. 

Calendarul gradinarului mai 2022: Planteaza pepeni

Pepenii sunt fructele de care ne bucuram vara, cand temperaturile sunt insuportabile. O felie de pepene rosu sau galben, de la frigider, este tot ceea ce iti doresti in aceaste perioade. Prin urmare nu uita sa plantezi la inceputul lunii mai pepenii. Acestia se planteaza direct din seminte si au nevoie de udari periodice.

Calendarul gradinarului mai 2022: Planteaza noi legume si ai grija de cele vechi

Gradina de legume este cea care necesita cea mai multa atentie. In luna mai gradinarii planteaza noi legume si au grija de cele vechi.

Primul pas este pregatirea parcelei pe care urmeaza sa plantezi legumele. Aceasta trebuie sa fie lipsita de buruieni, iar pamantul trebuie sa fie afanat si bine greblat.  

In mai se insamanteaza morcovii, fasolea, varza, guliile sau andivele. In ultima parte a lunii este perioada in care se planteaza si rasadurile de ardei, rosii, castraveti, gulie, conopida, broccoli, telina, ceapa, praz, vinete si dovlecei. Iata ce trebuie sa stii despre acestea:

  • Rosii - daca vrei sa obtii o recolta bogata pana toamna tarziu, planteaza rosiile esalonat, din doua in doua saptamani.
  • Ardei gras, ardei capia si gogosari - Pana la finalul lunii mai, poti planta, esalonat, rasaduri de ardei capia, gogosari si ardei gras. Tot in luna mai, poti planta si ardeii iuti.
  • Vinete - Rasadurile de vinete pot fi plantate in gradina in momentul in care temperaturile minime ale solului si aerului nu scad sub 15 grade Celsius, adica dupa jumatatea lunii mai. 
  • Marar, patrunjel, busuioc si alte plante aromatice – se planteaza din doua in doua saptamani, incepand din luna mai pana in luna august, pentru a te bucura de frunze proaspete tot sezonul.
  • Fasole - indiferent de specie, fasolea poate fi plantata in gradina, pana la jumatatea lunii mai.
  • Bame - se planteaza direct in gradina, in locuri insorite, dupa jumatatea lunii mai.
  • Dovlecei - pot fi plantati in gradina incepand cu luna mai pana cel tarziu la mijlocul lunii iunie.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului