Amenajarea gradinii

#ustensile gradinarit # sera iarna #sera #gradinarit

Bucura-te de multe tipuri de legume in sera ta de iarna!

O sera la tine acasa poate fi un vis devenit realitate. Fie ca intentionezi sa-ti cresti fructele si legumele direct in sera sau pur si simplu doresti sa profiti de rasaduri mai devreme in primavara, o sera ofera multe beneficii. Dar necesita niste echipamente si unelte speciale.

 

Unele legume, ca rosiile si ardeii nu cresc in sezonul de iarna datorita temperaturilor reci. Dar nu te descuraja, deoarece alegand soiurile potrivite, cu ajutorul serei, le poti prelungi sezonul sau poti opta pentru alte legume care pot fi savurate din toamna pana in primavara, cand gradina exterioara este neutilizata.

Pe timp de iarna, poti cultiva o varietate diversa de legume in sere si solare. In general, legumele cu frunze si radacini, ca salata verde, sfecla, morcovii si ridichile, se descurca mai bine decat rosiile, ardeii si castravetii. Legumele cu frunze si radacini se dezvolta foarte bine in conditii de iarna.

Ventilatia si o buna circulatie a aerului in sera sunt vitale pentru a minimiza problemele cu insectele si pentru a mentine un aport constant de dioxid de carbon necesar cresterii plantelor. In zilele insorite, cand temperatura serei urca, deschide usa pentru a permite aerului proaspat sa intre. Nu uita s-o inchizi seara! Recomandarea noastra este sa achizitionezi cateva echipamente de incalzire, precum calorifere electrice sau un tun de caldura, deoarece plantele tale vor avea nevoie constant de o temperatura optima.

Ce legume poti planta in sezonul rece de iarna?

Legumele pot fi cultivate in paturi inaltate sau in pamant, in containere. Cele in pamant sunt mai recomandate, deoarece acesta ajuta la mentinerea radacinilor mai calde. Mai multe termometre pozitionate in sera sunt esentiale pentru a verifica temperatura. De obicei, legumele cultivate iarna, nu au mase de radacina ca cele cultivate in exterior, in gradina de vara.

Sfecla rosie, morcovii, cartofii, ridichile, si napii tolereaza o sera rece si se pot planta in pamant la o adancime de aproximativ 15 cm pana la 20 cm. Broccoli, varza de Bruxelles si conopida au nevoie de mai multa adancime in pamant din cauza radacinilor lor lungi, de obicei de aproximativ 25 cm pana la 30 cm adancime. Nu-ti fie teama sa experimentezi in sera. Pastreaza semintele depozitate la temperaturi medii si in incaperi uscate fiindca nu le plac temperaturile de inghet si umiditatea. Garajul si subsolul sunt ultimele locuri unde vrei sa-ti depozitezi semintele.

De ce echipamente ai nevoie pentru sera ta?

Daca esti in procesul de proiectare sau achizitionare a unei sere, probabil ca ai cateva intrebari despre ce ar trebui sa cumperi odata cu aceasta. Unii oameni ignora complet accesoriile si echipamentele necesare, in timp ce altii cumpara tot ce pot pune in sere si solare. Cateva echipamente de baza ar fi masina de tuns iarba, pompe de apa, echipamente de incalzire (calorifere electrice, tun de caldura), motosape, ingrasamant, un set de unelte de gradinarit, manusi de protectie si seminte de legume. Acestea pot face o diferenta, in functie si de tipul de sera pe care il alegi, astfel bucurandu-te de legumele tale preferate in zilele intunecate si reci ale anotimpului de iarna.

Iata de ce anume trebuie sa tii cont cand alegi aceste echipamente:

1. Masina de tuns iarba

Alegerea masinii de tuns iarba potrivite poate fi un proces dificil si indelungat. Exista multe caracteristici de luat in considerare, cum ar fi tipul de iarba din gradina si cat spatiu trebuie sa acoperi. Daca iarba din gradina sau sera ta este groasa si dura, atunci va necesita mai multa putere decat daca ar fi subtire sau delicata. Ia in considerare cat de mare este curtea ta. Daca o utilizezi doar pentru sera, spatiul va fi mai limitat. Trebuie sa te asiguri ca achizitionati o masina de tuns iarba cu puterea si dimensiunea potrivite pentru spatiul tau. Gandeste-te si unde intentionezi s-o depozitezi atunci cand nu o utilizezi. De asemenea, confortul si siguranta sunt importante. Diferitele masini de tuns iarba ofera diverse caracteristici de confort, cum ar fi manere si roti reglabile, care fac manevrarea in jurul zonelor dificile mult mai usoara! Daca exista ceva care blocheaza drumul, atunci aceste functii te pot ajuta sa te deplasezi fara probleme. Daca motorul se va incinge prea tare, se vor opri automat!

2. Pompa de apa

Cea mai frecventa sarcina in sera si gradina este irigarea. Daca nu ai o suprafata mica pe care sa o stropesti, pompa potrivita te va scuti de o multime de batai de cap. Exista mai multe tipuri de pompe de apa, ca pompele de suprafata, pompele submersibile si pompele de drenaj. Alegerea se face in functie de cat de departe este sursa de apa si la ce adancime. Pompele submersibile sunt partial sau complet scufundate in apa, ele nu aspira apa, ci o imping deasupra lor. Sunt folosite pentru pomparea unui volum mare de apa curata sau usor poluata dintr-o fantana, foraj sau bazin pe distante lungi. Pompele de suprafata si pompele de drenaj nu sunt instalate in apa, ci in afara sursei de apa, si pot pompa din aproape toate tipurile de surse de apa. Acestea sunt folosite si pentru alimentarea cu apa a caselor. Se pot opri si porni automat si sunt bune pentru irigarea serei si gradinii.

3. Echipamente de incalzire

Printre tipurile de echipamente de incalzire pe care le poti utiliza in sere si solare se numara caloriferele electrice si tunul de caldura. Cea mai buna solutie o vei lua dupa ce iei in considerare dimensiunea spatiului pe care doresti sa-l incalzesti. O sera mica nu necesita la fel de multa incalzire ca una mai mare. Tipul si grosimea peretilor serei determina si optiunile de incalzire pentru spatiu. Cu o izolare adecvata, incalzirea poate fi complet eficienta.

4. Motosapa

O motosapa este un instrument necesar pentru ca legumele tale sa prospere. Atunci cand cumperi o motosapa tine cont de tipul de motor, puterea, pozitia lamei si calitatea echipamentului. Exista mai multe tipuri de motosape, si anume pe gaz, electrice si fara fir, alimentate cu baterii. Poti alege orice tip pentru sera ta atat timp cat iei in considerare siguranta, intretinerea si dimensiunea. Exista modele compacte care se pot depozita foarte usor. Inainte de utilizare, citeste cu atentie instructiunile.

5. Alte echipamente

Alte echipamente de baza pentru sera ta pot fi un set de unelte de gradinarit, ingrasamant pentru legume, echipament de protectie ca manusi de gradinarit si chiar drujbe.

O sera are nevoie de echipamentele potrivite pentru a functiona corect si pentru a mentine climatul optim pentru nevoile de crestere ale plantelor tale. Acum ca ai aflat despre necesitatile de baza ale serelor, TopDefender te ajuta sa te bucuri de sezonul de gradinarit pe tot parcursul anului, punandu-ti la dispozitie toate echipamentele si accesoriile necesare!

Nu uita! Noi venim cu ideile de cumparaturi, tu trebuie doar sa alegi chibzuit!

Descopera produsele noastre pe https://topdefender.ro/ - Echipamente si solutii de protectia muncii peste masura asteptarilor tale! 

FOTO: topdefender.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului