Amenajarea gradinii

#gradina #amenajarea gradinii #sol gradina # gradina toamna #mulcire toamna

Beneficiile mulcirii cu frunzele de toamna

Frunzele care cad toamna si formeaza un covor aramiu pe gazonul din curte sau pe solul din gradina sunt adesea stranse si arse. Daca vrei sa ai un spatiu verde ingrijit, este bine sa procedezi astfel, dar in acelasi timp ai putea lua in considerare reciclarea acestor frunze. Mai exact, le poti folosi pentru mulcire.

Frunzele protejeaza solul

Mulcirea este una dintre lucrarile esentiale pentru sol si este recomandata in special toamna, intrucat pregateste si protejeaza solul de frigul care va veni in lunile urmatoare. Stratul de mulci pastreza temperatura si umezeala optime in sol, astfel incat eventualele plante cultivate in aceasta perioada a anului nu vor ingheta. Asadar, iata un prim beneficiu al folosirii frunzelor de toamna in gradina.

Funzele hranesc solul

Stiai ca frunzele diversilor copaci si arbusti contin 50% dintre substantele nutritive pe care plantele respective le-au asimilat in timpul sezonului de crestere? Daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva, este de la sine inteles de ce frunzele de toamna sunt atat de benefice pentru viitoarele culturi ale gradinii tale. Pe masura ce se descompun in stratul de mulci, frunzele elibereaza substantele nutritive in sol, hranind bulbii de flori si solul. Primavara, aceste substante vor fi absorbite de legumele, florile si toate celelalte plante pe care le cultivi in zona mulcita cu frunze.

Frunzele sufoca buruienile

Mulciul din frunze de toamna este benefic pentru plantele din gradina intrucat sufoca buruienile. Mai exact, stratul de mulci impiedica lumina soarelui sa ajunga la buruieni si sa le ajute sa creasca. Sub povara stratului si private de lumina, buruienile vor pieri sau cel putin vor avea o crestere foarte lenta.

La ce trebuie sa fii atent cand pregatesti mulciul cu frunze

Inainte de a folosi frunzele moarte pentru mulcire, este bine sa te asiguri ca provin de la copaci sanatosi si ca nu poarta fungi sau boli care ti-ar putea imbolnavi plantele. Nu este indicat sa folosesti frunze putrezite, cu pete maronii pe ele sau cu mucegai.

Nu este recomandat sa folosesti mulciul pentru plantele care iubesc solul mai arid, cum este lavanda sau dianthus.

Sursa foto: adventuresinparenting.me

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului