Amenajarea gradinii

#gradinari incepatori #sfaturi gradinarit #amenajare gradina #gradina

5 sfaturi de ingrijire a gradinii pentru gradinari incepatori

Te-ai mutat la casa si ai si o mica gradina pe care vrei sa o amenajezi, dar nu stii de unde sa incepi? Iata cateva sfaturi utile, la inceput de drum, pentru orice gradinar.

Creeaza un plan

Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a te apuca de treaba este sa creezi un plan pentru viitoarea gradina. Chiar daca dispui de un spatiu foarte mic de pamant si vrei sa creezi doar un aranjament ornamental, este foarte important sa pui totul pe hartie inainte de a te apuca de treaba, mai ales cand esti incepator.

In acest fel iti poti da seama de eventualele greseli inainte de a le face. De exemplu, plantarea florilor de dimensiuni mici, in spatele celor de dimensiuni mari, este o problema frecvent intalnita la gradinarii incepatori.

Totodata, desenand o schita iti dai seama care este spatiul in care vei planta gazonul, de cate plante ornamentale ai nevoie, unde poti plasa deocratiunile, gardul, pavajul, etc. Acest lucru este benefic si pentru portofel, deoarece nu vei fi nevoit sa cumperi prea multe materiale pe care apoi, te vei vedea nevoit sa le arunci.

Curata gradina

Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci este sa cureti gradina foarte bine. Indeparteaza gazonul existent, daca s-a uscat sau a fost afectat de boli. Curata apoi solul de frunze, buruieni si eventuale crengi cazute. Sapa-l foarte bine si apoi adauga un strat generos de mulci.

Incepe prin plantarea florilor usor de ingrijit

Pentru ca esti la inceput de drum este indicat sa optezi pentru plante usor de ingrijit, in prima faza. Alege flori rezistente la seceta sau care se adapteaza usor oricaror zone. Cu timpul, pe masura ce capeti experienta, poti opta pentru florile favorite, chiar daca sunt mai dificil de ingrijit.

Pastreaza o agenda

O agenda este foarte importanta daca ai o gradina spatioasa si doresti sa plantezi si legume si chiar pomi fructiferi. Trece in agenda tot ce ai de facut in urmatoarea perioada pentru a nu sari peste etape importante ce iti pot compromite culturile.

Uda plantele doar cand este nevoie

Cea mai mare problema a gradinarilor incepatori este udarea plantelor. Fie adauga prea multa apa, fie le uda prea rar, fie nu tin cont si de conditiile meteo. Asadar este important sa cunosti nevoile fiecarei plante. Uda mai des plantele care au nevoie de apa mai multa si mai rar pe cele care iubesc seceta. Inainte de a uda plantele, tine cont de conditiile meteo. Daca a plouat in ultimele ore, evita sa uzi si tu plentele, pentru a nu le ineca.

Sursa foto: pinterest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului