Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina #combatere buruieni #mulci #sfaturi practice #sfaturi amenajare

5 moduri de a reduce munca necesara pentru o gradina frumoasa

Chiar si o gradina mica poate avea nevoie uneori de ingrijiri constante, pentru care pur si simplu nu ai suficient timp. Incearca 5 metode de a reduce munca necesara pentru o gradina frumoasa si ingrijita.

De primavara pana toamna, unele gradini au nevoie de atentie constanta. Daca vrei sa fii un gradinar fara norma intreaga, adapteaza-ti gradina nevoilor tale.


Renuntarea la gazon

In gradinile care au si gazon, iarba este adesea planta care necesita cea mai multa ingrijire. De la taierea regulata pana la udarea corecta, gazonul are nevoie de atentie foarte des. Poti reduce sau inlocui complet gazonul cu alte plante de tip gazon care necesita mult mai putina ingrijire.


Foloseste mulci

Mulcirea este o tehnica de gradinarit tot mai populara, care are numai avantaje pentru a reduce munca de ingrijire a gradinii. Mentine umiditatea la nivelul solului si stavileste in acelasi timp aparitia buruienilor.

Cel mai mare avantaj al mulcirii este ca nu necesita un material anume. Poti folosi de la compost si iarba cosita pana la rumegus sau mulci anorganic, pietris sau argila.


Eliminarea buruienilor la timp

Daca n-ai reusit sa te ocupi de toate buruienile primavara, este foarte important sa scapi de ele pana fac seminte. Cele mai multe buruieni isi imprastie semintele vara si pot aparea in numar si mai mare in primavara urmatoare.

Identifica si elimina buruienile din gradina chiar la inceputul lunii iunie pentru a scapa de o grija si a reduce efortul necesar anul viitor.


Renunta la o parte din plantelele anuale si chiar perene

Plantarea si ingrijirea plantelor anuale este o mare bataie de cap, dar si cele perene pot fi uneori un mare consumator de energie in gradina.

Pastreaza-le pe cele care iti aduc cea mai mare bucurie si renunta la o parte dintre ele in favoarea unor arbusti sau chiar copaci de talie mica.


Nu te grabi la inlocuirea copacilor

Atunci cand un arbore moare, este recomandat sa-l inlocuiesti rapid doar daca plantele de pe langa el au o nevoie speciala de umbra. Daca nu ai de-a face cu astfel de complicatii, lasa gradina sa "respire" dupa disparitia copacului si plantele din jur s-ar putea bucura mult de mai multa lumina.

Nu uita ca o mare parte din gradinile cele mai reusite au si spatii "goale", care evidentiaza plantele in mod placut.

Sursa foto: atlanticavenuegarden.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului