Luna aprilie este perfecta pentru a te apuca de gradinarit si a-ti pregati coltul tau de Rai pentru culturile de vara si de toamna. Acum pamantul se incalzeste, copacii au inmugurit, iar tu te muti practic cu totul in gradina. Iata de ce lucrari trebuie sa tii cont in aceasta perioada.
1. Florile
Aprilie este perioada propice pentru a improspata gradina cu flori. Acum se planteaza bulbii de gladiole, crini, trandafiri, insa poti si sa insamantezi solul cu plante anuale cum sunt galbenelele, carciumaresele sau asterul. Foloseste fertilizant din muschi de turba si ingrasamant natural.
2. Gazonul
Pentru ca a stat acoperit in mare parte in ultimele luni, aplica susbstante fertilizatoare pentru revigorarea gazonului tau, care sa-i redea culoarea si prospetimea de anul trecut. Combate buruienile de gazon cu praf de copt si aplica seminte de iarba acolo unde observi o deteriorare a lui.
Tunde destul de des iarba, chiar si de 3 ori pe luna, asigura-te ca lama masinii de tuns iarba este ascutita asa cum trebuie. Nu uita sa uzi gazonul bine, este perioada cand trebuie sa oferi multa apa gradinii tale pentru ca plantele si florile sa fie hranite destul.
3. Pomii
Ai grija sa transplantezi cel tarziu la inceput de luna copacii pe care ii vrei in alta parte, dupa jumatatea lui aprilie va fi prea tarziu. Tunde arborii, indeparteaza resturile moarte, tunde gardul viu si arbustii care necesita acest lucru.
Daca ai pomi fructiferi, ai grija sa primeasca ingrasamant, iar in cazul in care ai avut culturi de capsune, curata rasadurile de buruieni si afaneaza pamantul dintre randuri.
4. Legumele
Pregateste solul pentru noi culturi, scapa-l de buruieni, afaneaza-l. In aprilie poti planta o sumedenie de legume, varza, salata, usturoiul, cartoful, mazarea, morcovul, spanacul, conopida, ceapa, ridichia, hreanul, sfecla rosie, iar spre sfarsitul lunii, porumb sau fasole.
Daca ai zmeura, taie toti lastarii morti pentru a putea permite noii culturi sa se dezvolte. Rareste noii lastari la un numar de 5 si la o distanta de 30 de cm intre ei. Daca esti sigur ca a trecut inghetul, poti sa descoperi straturile de capsuni. Ai grija sa le irigi bine!
Sursa foto: btcvbedfordshire.blogspot.com