Sfaturi culinare

#plante aromatice #verdeata #sfaturi culinare #leustean # alegi leusteanul # depozitare leustean

Cum sa alegi si sa depozitezi leusteanul

Leusteanul este o planta cu o aroma asemanatoare telinei. Acesta este folosit adesea in supe si tocanite, iar semintele lui se pun in produsele de panificatie , in salate sau ceai, fripturi de porc si pui sau mancaruri de cartofi, pentru a condimenta si aroma preparatul.

Fiecare parte a plantei este comestibila. In Evul Mediu, leusteanul era folosit ca dezodorizant si dezinfectant pentru piele. Cei din dinastia Tudor puneau in cada seminte de leustean , iar calatorii tapetau interiorul incaltarilor cu frunze pentru a reimprospata mirosul acestora.
 

Cum sa alegi leusteanul
 

Cand cumperi leustean, acesta trebuie sa iaba un aspect proaspat, verde si ferm. Frunzele trebuie sa fie proaspete, de un verde tare, fara flori. Odata ce planta a inflorit, frunzele tind sa devina amare. Nu cumpara un leustean vestejit, cu frunzele gaurite de daunatori sau cu diverse imperfectiuni pe tulpina.
 

Cum sa depozitezi leusteanul
 

Leusteanul este cel mai bine sa fie folosit in forma proaspata. Nu-l spala pana cand vei avea nevoie de el pentru gatit. Apa il inmoaie si in timp umezeala il va face sa putrezeasca. De asemenea, nu-l pune undeva in bucatarie unde ajung razele soarelui, deoarece va ingalbeni si se va vesteji. Pastreaza-l intr-un loc racoros, uscat si intunecos.

Daca vrei sa folosesti leusteanul peste multa vreme, cea mai buna modalitate de depozitare este de a-l congela. Pentru acest lucru, trebuie sa-l oparesti. Pune-l putin in apa clocotita, apoi scufunda-l in apa foarte rece pentru a opri procesul de fierbere. Pe urma usuca-l bine cu servete de bucatarie si depoziteaza-l intr-un recipient inchis bine. De asemenea, il poti taia marunt si aseza in tavite pentru cuburi de gheata puse apoi la congelator.

O alta posibilitate de pastrare este sub forma uscata. Alege frunzele fragede si pune-le intr-un loc cald, la soare. Apoi ia leusteanul uscat si pune-l intr-un recipient opac, inchis ermetic. Daca vor fi expuse la lumina si mai mult, frunzele vor ingalbeni.



Sursa foto: thelittleherbfarm.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului