Sanatatea copilului

#concediu medical ingrijire copil #concediu medical #concediu

In ce conditii se acorda concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in 2024 si cu cat se impoziteaza

Concediul medical pentru ingrijirea copilului a suferit modificari. Incepand din 2024, concediul medicual pentru ingrijirea copilului se acorda atat parintilor naturali, cat si celor adoptivi sau tutorilor legali. Acestia trebuie sa implineasca insa anumite conditii pentru a putea beneficia de concediul medical.

Pentru a putea beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, OUG 158 prevede ca persoanele sa fie salariate si sa plateasca asigurare cu minimum sase luni inainte de a-si lua concediu. Cu alte cuvinte, parintele care isi ia concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav trebuie sa fie angajat de minim sase luni, fara intreruperi in contractul de munca.

Legea privind acordarea concediului pentru ingrijirea copilului. Potrivit noii legi, s-a modificat varsta standard in care parintele poate primi concediu din partea angajatorului, de la 7 la 12 ani, iar in cazul copiilor care au un handicap, pana la 18 ani.

Decizia de majorare a varstei copilului pana la care parintele isi poate lua concediu este data de faptul ca un copil de 7 ani nu poate sta singur acasa pentru a se ingriji si nici nu-si poate lua singur medicatia.

Varsta care este considerata minima pentru ca un copil sa fie lasat singur in casa, insa nu pentru o perioada care sa depaseasca cateva ore, potrivit psihologilor pe care i-au citat parlamentarii, este de 12 ani, scrie avocatnet.ro.

Cate zile de concediu medical pentru ingrijirea copilului sunt acordate, intr-un an

Angajatorul va plati indemnizatie doar pe o perioada de 45 de zile calendaristice pe an. Aceasta limita este majorata in cazul in care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat in aparat gipsat sau este supus unor interventii chirurgicale. In astfel de cazuri, numarul de zile de concediu medical de ingrijrire a copilului bolnav creste la 90 de zile.

Salariatul va primi de la medic un certificat medical pentru ingrijirea copilului. Acesta va primi codul 09 si, pentru diferentierea afectiunilor, se va adauga si codul bolii care a dus la acordarea concediului medical.

Ce impozite se platesc in cazul concediului medical pentru ingrijirea copilului bolnav

Din 2024, mai multe tipuri de concedii vor fi impozitate mai mult. Este si cazul concediului medical de ingrijire a copilului bolnav, care va fi impozitat cu 10%. Prin urmare, de anul acesta, indemnizatia pentru cresterea copilului bolnav este mai mica decat in anii anteriori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului