Sanatatea copilului

# antibiotice copil #sanatate copil #antibiotice

NU ii da copilului antibiotice fara prescriptie medicala! Avertismentul medicilor

Febra copilului reprezinta cosmarul oricarui parinte. Orice urma de raceala starneste ingrijorare in randul mamelor, mai ales daca se afla la primul copil. Un stranut, o tuse, debutul febrei, sunt cel mai mare cosmar pentru mame.

 

Odata ce panica se instaleaza, mama incearca sa faca orice pentru ca micutul sa se faca bine rapid. Din acest motiv multe persoane aleg sa dea tratamente, inclusiv antibiotice, copiilor fara sa consulte un medic. Automedicatia este extrem de nociva, mai ales in cauzul copiilor.

Medicul pediatru Mihai Craiu a atras atentia asupra acestui aspect pe pagina sa de Facebook, Spitalul virtual pentru copii, unde arata ca efectele acestui obicei se vad in timp. Tot acolo prezinta si protocolul conform caruia medicul acorda reteta de antibiotice unui copil.

“Pentru ca este bine sa fim parteneri de decizie cu medicul nostru de familie sau cu pediatrul, este necesar sa intelegem care sunt regulile pe care acesta le foloseste in abordarea unui caz de copil cu faringita acuta (rosu in gat).

In Romania, majoritatea specialistilor urmeaza recomandarile din Protocolul National al Societatii Romane de Pediatrie.

Capitolul privind Faringita Streptococica este scris de catre unul dintre cei mai reputati pediatri din tara noastra, Profesorul Sorin Man, de la Clinica de Pediatrie din Cluj (voi anexa in comentarii tot protocolul).

Esentiala pentru decizia clinica este intrebarea "este faringita streptococica sau cu orice alt agent patogen?". La care Profesorul Man raspunde cu un algoritm foarte simplu. Vezi schema din protocol.

Ca sa puteti calcula singuri scorul Centor, de predictie a faringitei streptococice, atasez acest link catre MD Calc - https://www.mdcalc.com/.../centor-score-modified-mcisaac...

Nota - se aplica doar copiilor care au febra cu debut recent, de 1-2-3 zile si au varsta mai mare de 3 ani; nu este destinat sugarilor!”, a scris mediul Mihai Craiu pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului