Sanatatea copilului

#descoperire modificari #medici

Medicii au descoperit modificari uimitoare in corpurile bebelusilor nascuti in pandemia de Covid

 

Un studiu recent, efectuat de cercetatori de la University College Cork din Irlanda, a scos la iveala informatii neasteptate despre modificarile observate in organismul bebelusilor nascuti in timpul pandemiei de Covid-19. Cercetarea oamenilor de stiinta aduce o perspectiva noua asupra impactului evenimentelor pandemice asupra sanatatii nou-nascutilor si pune in evidenta posibilele schimbari fiziologice sau fiziopatologice observate in aceasta perioada.

Rezultatele acestui studiu spun ca bebelusii nascuti in timpul perioadei de izolare cauzate de COVID-19 au experimentat doua schimbari semnificative in corpul lor. Acestea ar fi putut conferi protectie impotriva bolilor si alergiilor.

A fost analizat indeaproape microbiomului intestinal al nou-nascutilor veniti pe lume in timpul perioadei de restrictii si a fost investigat ecosistemul complex al bacteriilor "bune" si "rele" din intestin responsabile de procesul digestiv, protectia impotriva bacteriilor daunatoare si echilibrarea sistemului imunitar. Concluziile cercetarii au aratat ca bebelusii nascuti in perioada respectiva au prezentat o componenta a microbiomului modificata, care s-a dovedit a fi mai favorabila pentru starea lor de sanatate in comparatie cu copiii nascuti inainte de raspandirea pandemiei.

De asemenea, oamenii de stiinta au colectat probe de scaun de la nou-nascuti la varstele de sase, doisprezece si douazeci si patru de luni, iar testele de alergie au fost efectuate la varstele de doisprezece si douazeci si patru de luni. Rezultatele acestora au demonstrat ca bebelusii nascuti in pandemie u mostenit mai multe bacterii benefice de la mamele lor dupa nastere, iar aceste bacterii ar putea actiona ca un mecanism de aparare impotriva bolilor alergice.

In plus, studiul a mai relevat ca nou-nascutii aparuti in perioada de carantina au prezentat rate mai scazute de infectii datorita expunerii reduse la agenti patogeni, ceea ce a presupus o utilizare mai limitata a antibioticelor si a dus la un microbiom mai echilibrat si mai sanatos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului