Sanatatea copilului

# hepatita misterioasa #transplant #operatie #hepatita

Fetita de 5 ani, diagnosticata cu hepatita misterioasa are nevoie URGENTA de transplant de ficat, operatie care nu se realizeaza in Romania

Fetita de 5 ani, diagnosticata cu hepatita misterioasa are nevoie urgenta de un transplant de ficat. Aceasta operatie nu se realizeaza insa in Romania, la pacientii pediatrici, iar starea micutei se deterioreaza rapid.

 

Din fericire pentru fetita, mama acesteia este donator compatibil si ii poate dona o parte din ficat pentru a o salva pe micuta. Operatia nu este insa autorizata in niciun spital din romania. Operatiile de transplant de ficat se fac doar spitalul Fundeni, insa numai pentru adulti. Niciun spital din Romania, nu are acreditare, la ora actuala, pentru transplant hepatic pediatric. Prin urmare, singura sansa pentru ca micuta sa supravietuiasca este ca operatia sa se faca in strainatate, cat mai curand posibil.

“Transplantul hepatic pediatric, la ora actuala, nu se poate face in Romania. Spitalul Grigore Alexandrescu nu este acreditat pentru transplantul hepatic pediatric, iar la Spitalul Fundeni se fac cele mai multe transplanturi hepatice, dar la ADULT. Si atunci, singura solutie este transplantul hepatic in strainatate. Ministerul Sanatatii are un acord cu Italia si atunci probabil ca singura solutie va fi transplantul hepatic acolo. Noi am internat mama fetitei pentru investigatii, insa, din pacate, nu se poate realiza transplantul hepatic pediatric in Romania, pentru ca, la ora actuala, daca va vine sa credeti, nu exista un centru acreditat pentru transplantul hepatic pediatric in Romania.

Mama are aceeasi grupa cu fetita, deci, sigur, compatibilitatea cea mai buna ar putea sa fie de la mama. In mod normal, transplantul pediatric de la un donator viu e o operatie programata, insa inteleg, din datele din spatiul public, ca aceasta fetita se degradeaza de la o zi la alta si atunci, probabil ar trebui urgentate toate formalitatile pentru a fi transferata in strainatate, e vorba de un copil totusi.”, a declarat Prof. dr. Vladislav Brasoveanu, seful Sectiei de Chirurgie si Transplant Hepatic din cadrul Spitalului Clinic Fundeni, a declarat, la Antena 3.

Micuta, internata de 24 de zile

Copila este internata in spital de 24 de zile. Din pacate insa, in ciuda eforturilor medicilor, strarea acesteia se deterioreaza rapid.

“Cazul raportat de Romania este al unei fetite in varsta de cinci ani, internata la un spital de specialitate in data de 4 aprilie. Nu a fost detectata nicio infectie virala activa, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabila, primeste medicatie simptomatica si este in continuare spitalizat. Copilul nu a calatorit in strainatate si nu are nicio legatura epidemiologica cu alt caz raportat catre OMS Europa. Raportarea a avut la baza definitia OMS de caz probabil, care se refera la insuficienta hepatica, transaminaze >500 UI si icter la un copil la care nu exista markeri de infectie virala hepatica. Facem aceste precizari pentru informarea opiniei publice si pentru a elimina speculatiile care ar putea produce ingrijorare in randul parintilor din Romania”, a transmis Ministerul Sanatatii, potrivit dcnews.ro.

FOTO: observatorulbv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului