Sanatatea copilului

# hepatita misterioasa #hepatita #boli #copii

De ce hepatita misterioasa loveste doar copiii. Ipoteza care socheaza omenirea

Autoritatile din intreaga lume sunt in alerta dupa ce numeroase cazuri de hepatita misterioasa (de origini necunoscute) a inceput sa faca ravagii printre copii.

Copiii din 12 tari sunt afectati de aceasta boala. Hepatita misterioasa a ajuns si in Romania, o fetita de 5 ani, din Capitala, fiind diagnosticata cu aceasta.

Cauzele reale ale aparitiei acestei noi boli sunt necunoscute, insa medicii au mai multe opoteze, printre care imunitatea scazuta a copiilor si nespalatul mainilor. Sunt insa numeroase teorii care stau la baza acestei boli misterioase, inclusiv o posibila legatura a virusului cu Sars-Cov-2. 

Cu toate acestia, tot mai multi speccialisti din intreaga lume vorbesc despre o legatura cu adenovirusul (un virus care determina afectiuni respiratorii precum bronsita si penumonia, dar care, in cazul copiilor mici poate duce la hepatita). Specialistii britanici spun ca o tulpina de adenovirus, denumita F41, este cauza principala a hepatitei la copii. Ipotezele acestora tind sa se confirme avand in vedere ca adenovirusul a fost detectat la tei sperturi dintre copiii bolnavi.

La ce trebuie sa fie atenti parintii 

"Semnele de alarma la care parintii trebuie sa fie foarte atenti: in momentul in care copilul trece de la varsaturi, modificari de scaun, modificarea starii generale catre coloratia galbena a tegumentelor, ceea ce cunoastem sub numele de icter, reprezinta un semnal de urgenta si de alarma, un indicator de prezentare la medicul pediatru sau la medicul de familie", spune Iulia Tincu, medic specialist gastroenterologie pediatrica.

Maladia care ataca ficatul, poate duce la deces in trei zile 

"Sunt masuri pe care cred ca le luam si inainte de pandemie, nu cred ca trebuie sa se intample ceva special, si faptul ca exista aceste cazuri izolate, foarte rare, nu cred ca trebuie sa ne duca la alte masuri in momentul de fata", a spus dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Bals, potrivit realitatea.net.

Boala mainilor murdare

"Aici e o discutie generala pe care putem s-o luam in calcul, dar mai mult m-as gandi ca transmiterea pentru hepatita, chiar daca are legatura cu adenovirusul, inseamna contact cu mainile murdare, iar cei sub 10 ani au o posibilitate mai mare de a avea aceasta cale de transmitere", a adaugat dr Adrian Marinescu.

"Teoria legata de imunitatea modificata pe parcursul pandemiei si lipsa de expunere la fel de fel de particule virale, antigenice a copiilor prin masurile de distantare sociala exista, dar nu are neaparata legatura cu acei indivizi nascuti pe parcursul pandemiei, ci mai degraba cu ceilalti copii de varsta scolara", a explicat medicul Iulia Tincu.

FOTO:  cotidianul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului