Plante de gradina

# plantare flori de gradina #flori de gradina #plantare flori

Tipuri de flori de gradina - Sfaturi pentru plantarea acestora

Rolul florilor intr-o curte este fara indoiala sporirea frumusetii acesteia, datorita cromaticii impresionante si a starii pozitive pe care o ofera oricarui privitor. Astfel, daca ai o curte pe care doresti sa o pui in valoare, florile de gradina sunt cea mai buna solutie.

 

In plus, plantarea si ingrijirea acestora nu necesita abilitati impresionante de gradinarit. Important este sa te ocupi de acestea cu pasiune si regularitate, pentru a te asigura ca gradina ta va arata impecabil tot timpul.

Trebuie sa stii ca soiurile de flori de gradina au o perioada ideala din an pentru plantare. Unele se dezvolta la temperaturi scazute, in timp ce altele cresc doar sub lumina si caldura oferita de razele soarelui. Secretul pentru o gradina mereu inflorita este cunoasterea sezonului optim pentru a planta semintele.

Iti prezentam mai jos tot care sunt tipurile de flori de gradina si cum te poti ocupa cu usurinta de plantarea acestora! De asemenea, iti vom recomanda cateva exemple de seminte pentru flori de pe ogorul.ro.

Flori de gradina sezoniere (anuale)

Florile de gradina sezoniere sunt cunoscute si sub denumirea de flori anuale. Ciclul de viata al acestora se desfasoara intr-un singur sezon (cald sau rece). Astfel, dupa ce le plantezi, acestea cresc, infloresc, fac seminte si apoi mor, fiind necesar sa le plantezi din nou dupa sezonul de inflorire. Desi au o durata de viata scurta, sunt usor de ingrijit si au un proces de crestere foarte rapid. Te vei putea bucura de frumusetea lor in cel mai scurt timp.

Exemple

  • Regina noptii - Este o planta anuala cu inaltime de 30-50 de cm. Prefera locurile insorite si se poate cultiva in soluri de gradina cu umiditate medie. Poate fi utilizata pentru plantarea in ronduri sau jardiniere, oferind nuante multicolore deosebit. Lunile de inflorire sunt iunie-septembrie.
  • Lobelia - Este o planta anuala cu un colorit albastru perfect si inaltime de 10 cm. Necesita soluri de gradina bune si irigare regulata. Dupa primul val de inflorire se tunde. Se utilizeaza pentru borduri, ronduri, jardiniere, etc.

Flori de gradina perene

Spre deosebire de florile de gradina anuale, cele perene au o durata de viata mai mare de doi ani consecutivi, pana la maximum trei ani. Practic, radacinile acestora nu mor dupa etapa de inflorire, nici macar in conditii de inghet.

Exemplu

  • Caldarusa - Este o planta perena cu inaltime de 50-80 de cm. Este iubitoare de semiumbra si necesita un sol fertil, bine afanat. Poate fi utilizata in grupuri sau flori taiate. Multitudinea de culori oferita va transforma orice gradina intr-un loc de poveste.

Flori de gradina bienale

Florile bienale sunt cele al caror ciclu de viata dureaza 2 ani: in primul an planta dezvolta radacini, tulpini si frunze, intra in repaus pe timpul iernii, iar in anul urmator produce seminte si apoi moare.

Exemplu

  • Clopotei - Este o planta bienala cu inaltime de 50-80 de cm. Prefera locurile insorite si necesita soluri bogate in elemente nutritive, bine drenate. Poate fi utilizata in grupuri, flori taiate, etc.

Pregatirea gradinii pentru plantarea florilor

  • Alege locul corespunzator: De obicei, florile au nevoie de lumina soarelui (6-8 ore pe zi). Pentru ca acestea sa primeasca o cantitate optima de lumina, este important sa alegi cu atentie perimetrul viitoarei tale gradini. Alege un loc care poate oferi si umbra pe alocuri, pentru ca unele flori nu se dezvolta armonios doar sub razele soarelui.
  • Curata solul: Pentru a se dezvolta corect, semintele au nevoie de pamant proaspat sapat si curat. Poti incepe pregatirea solului echipandu-te cu un set de accesorii pentru gradina (manusi de protectie, sapa, foarfece de gradina si ustensile pentru extragerea radacinilor).
  • Imbunatateste fertilitatea solului: Cu cat pamantul este mai fertil, cu atat florile se vor dezvolta mai armonios. Dupa ce ai trecut cu sapa prin gradina, ocupa-te de imbunatatirea calitatii solului folosind ingrasaminte specifice. Iti recomandam Natural Force - un ingrasamant lichid biostimulator atat pentru agricultura organica cat si pentru cea clasica.

Pregateste solul pentru viitoarele tale flori de gradina si alege cele mai bune seminte de pe ogorul.ro!

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului