Plante de gradina

#plantare bujori #ingrijire bujori # bujori

Bujorii – cum se planteaza si cum se ingrijesc?

Florile de bujor sunt mari, in nuante superbe si parfumate discret, ceea ce le face esentiale in orice gradina. Chiar daca bujorii au o perioada destul de scurta de inflorire, frunzele lor sunt atragatoare si formeaza un fundal ideal pentru alte plante.

 

Despre bujori trebuie sa stiti in primul rand ca sunt de mai multe tipuri, incepand cu bujorii de gradina, adica acei bujori romanesti in nuante placute de roz sau rosu si cu parfum discret, continuand apoi cu bujori hibrizi, bujori Itoh, bujor arbustivi si desigur, bujorii japonezi, care seamana incredibil de mult cu anemonele.

Indiferent daca optati pentru bujori de gradina sau pentru bujori arbustivi, important este ca florile de bujor sunt spectaculoase atat in gradina, cat si in vaza. Daca doriti sa cresteti bujori pentru buchete, floarea tine destul de mult in vaza, mai ales daca schimbati apa zilnic si adaugati si o lingurita de miere de albine.

Cum se planteaza bulbii de bujor?

Pentru a va bucura de valuri abundente de bujori, trebuie sa plantati bulbii in zone cu conditii potrivite de crestere. Asta inseamna o zona insorita, cu sol organic, bine drenat. Daca optati pentru soiuri inalte de bujori sau pentru bujori dubli, puteti instala un suport sau un spalier care sa le ofere sprijinul de care au nevoie.

Bujorii infloresc timp de aproximativ 2-3 saptamani, undeva intre sfarsitul primaverii si inceputul verii, desi au inceput sa apara si foarte multe soiuri de bujori cu inflorire timpurie. Pentru a va bucura de un spectacol cat mai lung de culoare si parfum, alegeti bujori care au perioade de inflorire diferite, asta insemnand sa plantati in gradina atat bujori cu inflorire timpurie, bujori cu inflorire la mijlocul primaverii, dar si bujori cu inflorire tarzie.

Bujorii vin in majoritatea culorilor, cu exceptia unui albastru intens. In schimb, puteti opta pentru bujori albi, roz, rosii, mov, galbeni, corai, somon si nu numai, paleta cromatica fiind una destul de ampla. Puteti achizitiona bujori Verdena de diferite soiuri pentru a va bucura de o gradina plina cu flori parfumate de bujori o primavara intreaga.

Cate tipuri de bujori sunt disponibile?

Bujorii de gradina vin in culori diferite si cu flori simple, semiduble si flori duble. In general, bujorii de gradina sunt mai compacti si mai parfumati si pot parea foarte plini. In schimb, bujorii Itoh sunt foarte mari, dar au un aspect mai delicat. Bujorii de gradina sunt cunoscuti pentru nuantele superbe de roz si rosu, in timp ce bujorii Itoh vin in nuante aprinse de galben si auriu.

In ceea ce priveste perioada de inflorire, bujorii de gradina infloresc la sfarsitul primaverii si inceputul verii, in timp ce bujorii Itoh au o perioada mai lunga de inflorire, de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii.

Preturile sunt semnificativ diferite, asta insemnand ca bujorii Itoh pot costa dublu sau triplu fata de bujorii de gradina. Daca doriti flori de bujori mai mari, cu o forma mai robusta si cu o perioada de inflorire mai prelungita, optati pentru bujorii Itoh. Diferenta de pret nu este data doar de caracteristicile florilor, ci si de metoda de propagare.

Bujorii de gradina difera de bujorii Itoh si in ceea ce priveste cerintele. In aceasta privinta, bujorii de gradina au nevoie de lumina solara puternica, in timp ce bujorii Itoh prefera o lumina mai blanda a soarelui si pot tolera chiar soare partial.

Ca regula generala, cu cat locuiti mai la sud, cu atat gradina este mai expusa la soare si la umiditate. Daca aveti o gradina insorita, expusa tot timpul la soare, va trebui sa oferiti bujorilor mai mult spatiu pentru a beneficia de o circulatie sporita a aerului.

  Ce cerinte de ingrijire au bujorii?

Daca observati ca intr-un an bujorii nu au o inflorire abundenta, poate fi necesar sa ii divizati. Perioada potrivita pentru a diviza si replanta bujorii si pentru a obtine o performanta optima este toamna. Cu un cutit ascutit, despicati bulbii de bujori, lasand trei pana la cinci ochi pe fiecare diviziune.

Replantati bulbii astfel incat ochii sa fie la aproximativ 2,5 cm de suprafata solului. Intre fiecare planta ar trebui sa lasati aproximativ 1 metru. Inainte de a planta bulbii de bujori, incorporati materie organica, compost sau gunoi de grajd in pamantul de gradina pentru a stimula cresterea bulbilor.

Daca locuiti intr-o regiune cu ierni foarte reci, poate fi benefic pentru bujori sa acoperiti zona lor de plantare cu mulci, scoarta decorativa, ace de brad sau frunze uscate in toamna pentru a izola astfel bulbii de zapada. Daca va doriti o gradina plina de bujori, atunci trebuie sa luati in considerare si bolile la care acestia pot fi expusi, in special bolile fungice, cum ar fi boala botritei si patarea frunzelor.

Aceste boli fungice pot deteriora tulpinile, frunzele si florile si pot implica indepartarea intregii plante. Daca va confruntati cu astfel de boli, este necesar sa eliminati partile vegetale infectate. Pentru a va bucura din nou de culoare si parfum, in toamna puteti planta mai multi bujori intr-o zona diferita.

FOTO: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului