Plante de gradina

#plantare #crin #toamna #plantare crin

Plantarea crinului de toamna

Daca o multime de alte flori de gradina trebuie plantate intr-un anumit anotimp, crinul se numara printre cele care pot fi plantate atat primavara, cat si toamna. Cu un bulb rezistent, crinul nu "hiberneaza" niciodata si va incepe sa se dezvolte de indata ce va fi plasat in gradina. Daca iti doresti sa plantezi crini de toamna, iata ce ar trebui sa stii!

 

1. Conditiile necesare


Pentru a se putea dezvolta armonios, crinii au nevoie de pamant umed, insa nu de unul imbibat cu apa care va distruge rapid bulbii acestora. Crinii nu sunt foarte pretentiosi, atat timp cat verifici ca nivelul de umezeala sa nu fie ridicat - drept urmare, poti plasa viitoarele plante in diverse tipuri de sol. In cazul in care pui bulbii in pamant nisipos, nu uita sa adaugi ingrasamant. De asemenea, poti planta crinii si intr-un sol argilos , dar si in acest caz va trebui sa il imbogatesti cu ingrasamant special, compost sau nisip, pentru a favoriza scurgerea apei si a imbunatati textura solului.

In ceea ce priveste plasarea in gradina, crinul are nevoie de lumina multa, astfel ca este indicat sa fie pus in soare sau, cel mult, penumbra. In plus, ideala ar fi plantarea intr-un loc ferit de vant.

 

2. Plantarea propriu-zisa


Odata ce ai asigurat conditiile necesare bunei dezvoltari a crinului de toamna, poti trece la plantarea acestuia. Sapa o groapa de circa 20 cm adancime si introdu bulbul, asigurandu-te ca nivelul de umezeala este optim si ca planta beneficiaza de substante nutritive (din compost, ingrasamant etc.). De asemenea, pentru a evita rozatoarele care iubesc bulbii de crin , ii poti inveli intr-o plasa de sarma. O alta solutie utila ar putea fi otravurile, precum fosfatul de otel.

Pentru a proteja bulbii de inghet, ar fi indicat sa ii acoperi cu un strat de frunze, ace de pin sau paie. Rezultatul? Temperatura este mentinuta la un nivel constant in interiorul solului, fapt care evita inghetarea bulbilor. In plus, aceste straturi protectoare asigura supravietuirea bulbilor si in eventualitatea unui inghet tarziu, primavara.

In perioada de crestere, crinii sunt mai sensibili decat dupa ce ating maturitatea. De aceea, este important sa ii verifici des, sa le smulgi buruienile si sa te asiguri ca sunt sanatosi. In cazul in care remarci ca unul sau mai multi bulbi au putrezit in pamant, elimina-i rapid pentru a nu afecta si bulbii ramasi.

De retinut ar mai fi faptul ca aceste flori superbe tolereaza compania altor plante si chiar a altor crini. Poti planta, astfel, grupuri de crini sau ii poti intercala cu alte flori, pentru un efect cromatic spectaculos.

 

3. Udarea crinilor de toamna


Chiar daca nu le prieste apa in exces, crinii de toamna trebuie udati frecvent, in special in perioadele lipsite de precipitatii . Cum stii daca i-ai udat corespunzator? Verifica daca apa a patruns pana la circa 20 cm in sol. Important de stiut este si faptul ca plasarea crinilor in apropierea copacilor va priva florile de apa necesara pentru a se putea dezvolta armonios, astfel ca, in masura in care se poate, evita sa le plantezi in preajma acestora.

Sursa foto: pyropus.ca

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului