Plante de gradina

#arbore #flori #magnolie #arbore cu flori

Magnolia, puritate si parfum

Este un flori superbe, care se descurca perfect in atmosfera incinsa din oras, tocmai pentru ca au nevoie de caldura mare si soare intens. Rasplata va fi sub forma de flori superbe, parfumate, in nuante de la alb la mov. Ce mai astepti ca s-o aduci in gradina ta?

Magnolia a fost denumita astfel dupa Pierre Magnol, un botanist din Franta, numele fiind inregistrat in 1694. Desi provine din Asia, acest arbust mic numara peste 130 de specii raspandite in intreaga lume , dar si numeroase subspecii si hibrizi.

Principalele specii de magnolii cunoscute la noi in tara sunt:
- Magnolia "George Henry Kern" cu flori albe-roz si inatime de circa 80 cm
- Magnolia "Susan" cu inaltime de pana la 1
- Magnolia "Stellata", numita si "arbustul lalea", cu inaltime de pana la 120 cm
- Magnolia "Sieboldii", cu inaltime de 120 cm
- Magnolia "Soulangeana lennei", cu inaltime de pana la 150 cm
- Magnolia "Obovata purpurea", care este arbust

 

Cum se adapteaza Magnolia


Foarte raspandita in Romania, magnolia s-a adaptat usor conditilor atmosferice de la noi, ea putand suporta si temperaturi de sub zero grade.
Este usor de banuit ca magnolia prefera soarele. Mai mult decat atat, soarele poate influenta culoarea florilor, insa faptul determinant este specia.

Daca este ingrijita corespunzator, magnolia poate deveni un arbore in toata regula cu o coroana bogata si sute de flori. Radacinile acestora, insa, sunt puternice, groase si se pot intinde periculos de mult, pana la a distruge sistemul de instalatii sau chiar fundatia casei din apropiere.
Magnoliile mai scurte sunt mai sensibile si ar trebui plantate in vecinatatea cladirilor, gardurilor sau altor copaci, care sa nu le tina umbra, dar sa le protejeze de vant.

 

Cum se ingrijeste Magnolia


Superbele sale flori apar o data pe an, in lunile aprilie - mai si stau inflorite cam o saptamana, dupa care vor cadea.

Plantarea se poate face de primavara pana toamna, iar planta se poate cumpara in ghiveci. Ideal ar fi ca, in momentul achizitionari, magnolia sa fie inumugurita si sa aiba intre 30 si 50 cm minim. Daca ai de gand s-o tii in ghiveci, acesta ar trebui sa fie incapator, astfel incat sa nu-i forteze radacinile sa se curbeze sau sa se ridice.

Daca o plantezi in pamant, alege un loc cu mult soare, cu sol bogat, care beneficiaza de un drenaj bun. Trebuie udata des in perioada de dupa plantare si este recomandata adaugarea unui amestec de scoarta de copac , frunze uscate si rumegus, din care magnolia sa-si extraga subtantele nutritive.

Nu este indicat s-o plantezi adanc in pamant, deoarece magnolia se hraneste cu substantele nutrivite de la suprafata solului. In timpul plantarii magnoliei, este important sa nu rupi sau deteriorezi radacinile deoarece acstea se refac foarte greu sau deloc. In primul an, o poti sprjini de un bat de lemn, infipt in pamant, lipit de tulpina ei.

Toaletarea magnoliei nu este necesara la plantele mici. Totusi, unii gradinari o mai fac la arborii mari si numai vara, la crengile pe care au aparut florile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare