Plante de gradina

#cultivare pelin #plantare pelin #pelin gradina #beneficii pelin #plante tamaduitoare #pelin

Planta tamaduitoare ce nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina

Pelinul este o planta tamaduitoare, cunoscuta de secole pentru proprietatile sale medicinale, dar si pentru faptul ca apara gradina de daunatori. Aceasta planta minune nu trebuie sa lipseasca din nicio gradina, mai ales ca este usor de plantat si ingrijit.

Pelinul este o planta perena, ierboasa, cu flori galbene pal si foarte mirositoare. Ceaiul rezultat din aceasta planta este cunoscut de secole pentru proprietatile sale antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice si vermifuge.

Mai mult, pelinul este un excitant al secrețiilor gastrice, antiinflamator al mucoaselor gastro-intestinale, antihelmintic, antidiareic, laxativ, util si in hipotonie gastrica. Pelinul este eficient si in boli pulmonare provocate de frig, in reumatism sau guta. Poate fi foosit si extern, la pansarea ranilor sau tratarea luxatiilor si entorselor.

Pelinul este o planta eficienta si in lupta cu daunatorii ce ataca gradina de legume. Planteaza pelin intre legumele tale si multi dintre daunatori vor sta la distanta, mirosul plantei alungandu-i.

Cultivarea pelinului

Pelinul nu este o planta pretentipoasa la factorii de mediu. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont ca planta are nevoie de fertilizare daca este plantata in soluri sarace in nutrienti. Se adapteaza perfect oricarui tip de sol, chiar si celor mai aride si nisipoase, sau chiar pietroase.

Planteaza semintele la o adancime de 1-2 cm in sol si uda bine locul imediat dupa plantare. Pelinul poate fi semnat intr-un loc insorit sau semi-umbrit.

Ingrijirea pelinului

Nefiind o planta pretentioasa, pelinul are nevoie de ingrijiri minime. Printre acestea se numara plivirea, combaterea buruienilor si afanarea solului. Nu are nevoie de udari, nici macar in zilele secetoase de vara, acestea fiind chiar utile pentru pelin, deoarece este favorizata acumularea uleiului volatil in planta.

Surse foto: public.asu.edu, luontoportti.com, blog.jorjette.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului