Plante de gradina

#inflorire Amaryllis #Amaryllis noiembrie #plantare Amaryllis #amaryllis

Amaryllis, planta superba pe care sa o plantezi in noiembrie pentru a inflori de Craciun!

Amaryllis este una dintre cele mai indragite plante de apartament. Florile mari si intens colorate sunt un punct de atractie in orice locuinta, mai ales in timpul iernii, cand majoritatea florilor intra in repaus vegetativ. Stiai ca daca plantezi Amaryllis la inceputul lunii noiembrie aceasta planta minunata va inflori de Craciun? Iata cateva trucuri care te ajuta sa ai flori de Amaryllis pe toata perioada Sarbatorilor de Iarna.

 

Cum plantezi Amaryllis

Perioada de plantare a Amaryllisului incepe in luna octombrie si se incheie la sfarsitul lunii aprilie. Daca te decizi sa plantezi Amaryllis la inceputul lunii noiembrie, ai toate sansele ca planta ta sa infloreasca de Craciun, intrucat bulbul are nevoie de doar 7-8 saptamani pentru a inflori.

Asaza radacinile bulbului de Amaryllis intr-un vas cu apa calduta, fara a ineca bulbul cu totul in lichid. Acest procedeu nu este esential pentru sanatatea plantei, insa ajuta la dezvoltarea ei mai rapida.

Umple un ghiveci destul de incapator cu pamant pentru flori, imbogatit cu substante nutritive. Pamantul de gradina nu este recomandat pentru Amaryllis.

Introdu bulbul in pamant, astfel incat o treime din el sa ramana deasupra solului, apoi preseaza usor pamantul din jurul bulbului, pentru a te asigura ca este fixat bine.

Asaza ghiveciul intr-un spatiu unde planta va putea beneficia de lumina directa a soarelui, apoi uda solul bine, fara a uda si bulbul.

Urmatoarea udare se face in momentul in care solul este relativ uscat sau dupa ce bulbul a incoltit.

Odata cu primele frunzulite de Amaryllis, poti uda planta mai des, insa fara sa faci excese. In cateva saptamani, tija de Amaryllis va creste si din ea va inflori o floare asemanatoare crinului. Este recomandat sa rotesti ghiveciul o data la cateva zile, deoarece tija de Amaryllis are tendinta de a creste oblic, dupa lumina soarelui. Prin rotatia ghiveciului, te asiguri ca tija de Amaryllis creste drept.

Cum fortezi bulbul de Amaryllis sa infloreasca de Craciun

In unele tari, inflorirea Amaryllisului de Craciun este o traditie. Daca ai deja o astfel de planta si vrei ca ea sa infloreasca de sarbatori, este bine sa stii ca exista mici trucuri care pot grabi inflorirea.

Taie tija plantei dupa ce aceasta nu mai face flori, dar lasa frunzele sa se dezvolte in continuare. Pe perioada verii, poti lasa planta afara, la soarele sau in penumbra. Mentine solul umed in permanenta. Opreste fertilizarea plantei Amaryllis in luna august si muta ghiveciul in interior odata cu racirea vremii (septembrie-octombrie).

Amplaseaza ghiveciul intr-un loc racoros si intrerupe udarile. Lipsa apei va forta bulbul sa dea nastere unei noi tulpini. Odata cu aparitia tulpinii, poti relua udarile si poti muta ghiveciul intr-un loc insorit.

Cele mai cunoscute specii de Amaryllis

Printre cele mai cunoscute specii de Amaryllis se numara Hippeastrum "Dancing Queen", Hippeastrum "Lemon - Lime", Amaryllis Samba, Amaryllis Monaco si Amaryllis Temptation.

Tu stiai ca Amaryllis infloreste de Craciun, daca este plantata la inceputul lunii noiembrie?

Sursa foto: potterybarn.com  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare