Plante de gradina

# simbol ghiocei #vestitorii primaverii #ghiocei #plante de gradina #flori #curiozitati

Ghioceii – vestitorii primaverii! 7 lucruri pe care nu le stiai despre acestia

De indata ce temperaturile incep sa creasca, de sub zapada rasar timid vestitorii primaverii. Firavii si delicatii ghiocei sunt primele flori ale primaverii. Putini stiu insa ca in lume exista zeci de specii de ghiocei sau ca sunt folositi in medicina. Iata 7 curiozitati despre ghingasele flori, pe care nu le stiai.

 

1. In intreaga lume exista peste 100 de specii de ghiocei. Desi la o prima vedere pot parea identici, la o privire mai atenta poti observa ca acestia sunt diferiti.

2. Primii ghioceii nu asteapta sa se topeasca zapada si rasar incepand cu luna februarie, cand temperaturile ajung la -5 grade Celsius. Desi au un aspect fragil, acestia rezista foarte bine la ger si prefera temperaturile reci.

3. Romania are o rezervatie unica in lume de ghiocei dobrogeni - Galathus plicatus. Acestia pot fi intalniti in nordul Dobrogei in Podisul Babadag, Cerna si Macin. Ghioceii din specia Galathus plicatus sunt protejati atat la nivel national cat si european.

4. Ghioceii sunt utilizati in medicina. Din acestia se extrage galanthamina, o substanta utilizata in tratamentele pentru bolnavii de Alzheimer.

5. Vestitorii primaverii sunt plante otravitoare. Bulbii acestora sunt extrem de toxici. Din acest motiv, ghioceii nu sunt atacati de daunatori, putand sa se dezvolte in voie. Odata ingerati, bulbii pot provoca probleme grave de sanatate pentru oameni. Pentru animale insa, sunt letali.

6. Ghioceii sunt simbolul primaverii, al inocentei si al sperantei. Totodata, sunt simbolul prieteniei adevarate. Multi considera ca aduce noroc sa plantezi in propria gradina, sau chiar in balcon aceste flori firave.

7. In Marea Britanie, ghioceii sunt considerat prevestitori ai mortii. Aici, firava planta este considerata o floare a mortii! Potrivit unei legende vechi o tanara si-a gasit iubitul mort si a asezat peste rana lui un ghiocel. Floarea l-a transformat pe tanar intr-un palc de ghiocei.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului