Plante de gradina

#ingrijire #plante perene #Cytisus scoparius #matura verde

Cytisus scoparius, matura verde

Cytisus scoparius, cunoscut si sub denumirea de matura verde sau drob, este un arbust peren, originar din Europa Centrala si de Sud. Planta decorativa, matura verde incanta datorita florilor galbene care apar primavara si la inceputul verii.


Descriere


Matura verde este o planta raspandita in intreaga Europa Centrala si de Sud. In Romania, se intalneste adesea in zona colinara si montana. Prefera lizierele, padurile de fag si de cvercinee.

Cytisus scoparius este un arbust care atinge o inaltime de circa 1-3 m. Radacinile sale sunt puternice, pivotante, iar tulpinile drepte, cu ramuri verzi si subtiri, iau aspect de tufa. Frunzele sunt mici, de circa 2 cm, trifoliate.

Florile apar in lunile mai-iunie, sunt galbene, pedicelate, cu o lungime de aproximativ 2 cm si un diametru de circa 1,5-2 cm. Matura verde produce fructe vara tarziu, ce iau forma unor pastai cu o lungime de 5 cm si grosime de 2-3 mm, de culoare neagra. In momentul in care crapa, imprastiind semintele din interior, pastaile produc adesea un sunet puternic, usor audibil.


Cultivare si ingrijire


Cytisus scoparius prefera amplasarea in zonele insorite, desi tolereaza si penumbra. Are nevoie, totusi, de o cantitate oarecare de lumina zilnica, prin urmare evita sa o cultivi in zone umbrite in permanenta.

In ceea ce priveste solul, matura verde prefera solurile uscate, nisipoase, cu un drenaj excelent. Se va dezvolta foarte bine in pamant neutru sau acid, tolerand chiar si solurile foarte acide. Evita, insa, sa o cultivi in soluri alcaline, pe care nu le tolereaza deloc.

Cytisus scoparius are nevoie de umiditate moderata, preferand mai degraba un sol uscat unuia umed. Tolereaza foarte bine seceta, cat si expunerea la medii bogate in sare (cum sunt terenurile din apropierea marii). Totodata, se dovedeste foarte rezistenta la poluarea atmosferica.

Daca face fata cu brio secetei, datorita radacinilor lungi si complexe, matura verde sufera daca este expusa temperaturilor foarte scazute. Totusi, va rezista pana la temperatura de minim -20 C.


Inmultire


Inmultirea maturii verzi se poate face prin seminte sau prin butasi. In cazul primei variante, semanarea se face in luna mai. In prealabil, pentru o mai buna germinare, semintele pot fi tratate timp de 10 minute cu apa clocotita.

Inmultirea prin butasi se face in luna august. Dupa ce butasii desprinsi prind radacini, se recomanda amplasarea lor in ghivece, deoarece Cytisus scoparius nu tolereaza bine transplantarea.


Utilizari in medicina


Desi este considerata o planta otravitoare, din cauza unor substante, precum sparteina, pe care le contine, matura verde are si o bogatie de utilizari medicale.

Astfel, preparatele pe baza de Cytisus scoparius sunt tonice cardiace, datorita sparteinei. Cu ajutorul lor sunt tratate tahicardiile, aritmiile cardiace etc. Tot matura verde are si proprietati antitoxice, antiveninoase, vasoconstrictoare ori diuretice.

Cytisus scoparius este folosit frecvent in tratarea pleureziei, pneumoniei, hemoragiilor uterine, anemiei, reumatismului.

Foto: eol.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului