Plante de gradina

# ingrasamant organic #ingrasamant plante #plante #mranita #gradina # gradina plante

Cum folosesti mranita in gradina

Mranita este acel ingrasamant organic, obtinut prin descompunerea completa a gunoiului de grajd. Acesta are un continut bogat de minerale, substante organice si microorganisme si se foloseste in special pentru imbogatirea solurilor grele.

Mranita se utilizeaza atat in sistem industrial, cat si in cazul gradinarilor amatori, care isi doresc sa aiba o gradina frumoasa, bogata dar mai ales ecologica, an de an. De asemenea, mranita poate fi utilizata si pentru plantele de interior.

Totusi, pentru a putea fi utilizata, mranita trebuie dezinfectata pe cale chimica sau termica, pentru a elimina din start germenii, bolile, daunatorii si semintele de buruieni. Doar asa poti preveni arderea plantelor tale, dar si infectarea acestora cu diversi daunatori.

Mranita contine substante si elemente pe care plantele le absorb rapid si cu foarte mare usurinta. Aceasta poate fi utilizata ca atare, sau in amestec cu alte ingrasamante chimice la castraveti, cartofi, varza, rosii, dovlecei, dar si la vita de vie si pomi fructiferi.

Mranita nu se utilizeaza in stare pura pentru ca arde radacinile plantelor si poate distruge astfel intreaga recolta. Poate fi considerat ingrasamant natural dupa 6 - 8 ani, atunci cand se poate utiliza ca un sol gras.

Cum se foloseste mranita in gradina

Daca vrei sa faci mranita din ingrediente proprii, nu iti ramane decat sa realizezi un amestec de resturi din grajd, turba si scoarta compostata. Aceste amestec trebuie asezat in gramezi, dupa care, din cand in cand udat cu apa pentru a grabi descompunerea substantelor. Din pacate, procesul de formare a mranitei este destul de incet si poate durata chiar si pana la doi ani.

O alta varianta, daca nu ai rabdare sa astepti 3 ani de zile sau chiar mai mult este asa achizitionezi mranita gata preparata, insa este foarte important sa stii ca aceasta difera din punct de vedere al calitatii. In functie de pretul pe care il are, mranita a fost realizata din ingrediente ieftine si chiar chimice, in timp ce mranita mai scumpa este realizata dupa reteta clasica, cu ingrediente naturale. Pretul unui sac de mranita incepe de la 15 ron si poate creste tot mai mult in functie de calitatea acesteia.

Din momentul in care ai mranita, poti incepe sa te gandesti la ingrasarea pamantului plantelor tale. Mranita se incorporeaza, de obicei, in amestecul initial de pamant. Nu trebuie decat sa sapi pamantul de la suprafata plantelor si sa presari apoi mranita, dupa care sa incepi sa amesteci cele doua ingrediente. Dupa numai jumatate de ora, poti incepe sa uzi pamantul, in asa fel incat substantele active sa inceapa sa isi faca efectul asupra plantelor, fructelor si legumelor.

Trebuie sa retii faptul ca mranita este mult mai eficienta in situatia in care este adaugata in acelasi timp cu semintele sau atunci cand pui rasadurile. Totusi, este permis sa pui mranita si mai tarziu, pentru a stimula cresterea plantelor tale.

Nu uita insa ca inainte de a utiliza mranita preparata de tine, este nevoie sa o dezinfectezi pe cale chimica sau termica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare