Plante de gradina

#bulbi #unelte #gradina #primavara #flori

Cum plantezi bulbii de lalele, zambile si narcise

Desi toamna pare sfarsitul perioadei de vegetatie, nu inchide inca portile gradinii. Plantarea bulbilor pentru florile de primavara este una dintre cele mai importante lucrari de toamna in gradina. Iata care sunt pasii pentru o lucrare reusita.

 

1 Extragerea si depozitarea

Bulbii acestor flori de primavara vor fi scosi din pamant in lunile iunie-iulie. Este bine ca dupa ce floarea s-a uscat in totalitate, tija acesteia sa fie taiata si indepartata, pentru a nu epuiza radacina subterana.

Dupa ce ii indepartezi din substrat ii vei depozita intr-un loc intunecat si racoros (preferabil in pivnita). Atunci cand extragi bulbii din pamant, este bine sa ii separi pe categorii, in functie de culoarea sau de tipul florii. Astfel eviti amestecul inegal din straturile de flori si poti realiza jocuri de culori interesante.

2 Selectia bulbilor

Inainte de plantare este bine sa faci o selectie, pentru a elimina partile stricate sau uscate. Alege doar bulbii sanatosi, care nu prezinta zgarieturi, taieturi sau zone moi. Bulbilii (bulbi mai mici) pot fi plantati, insa acestia devin floriferi dupa 2-3 ani. Asadar, ia in calcul doar exemplarele mari. Aceasta selectie se va realiza si in cazul bulbilor achizitionati din magazine sau sere.

3 Caracteristicile solului

Pentru lalele si zambile este bine sa alegi un teren aflat intr-o zona insorita si calduroasa. De asemenea, substratul va trebui sa fie unul nisipos si usor, pentru a drena apa de ploaie din perioada rece. Pamantul greu retine apa, ducand astfel la putrezirea radacinilor.

Nu este recomandata udarea intentionata a pamantului cu bulbi decat in cazul toamnelor foarte uscate. In iernile geroase, suprafata plantata va fi acoperita cu un strat de frunze uscate pentru a proteja bulbii de inghet. Primavara, acest strat va fi indepartat, iar terenul curatat.

4 Plantarea

Lalele

Se vor realiza randuri la o distanta de 20-25 cm intre ele. Este bine ca gropile pentru plantare sa fie sapate manual, cu ajutorul uneltelor de mana, la o distanta de 10 – 20 cm una de cealalta pe lungimea unui rand.

 

 

 

 

 

 

Adancimea la care plantezi bulbii va fi stabilita in functie de lungimea exemplarului pe care il plantezi. De obicei, gropile vor avea adancimea de trei ori mai mare decat lugimea bulbului. In cazul in care in zona in care locuiesti iernile sunt aspre, sapa o groapa de 4 ori mai mare decat bulbul.

Zambile

Pentru plantarea zambilelor se vor sapa santulete cu o adancime de 6-10 cm, la o distanta laterala de 15-20 de cm. Exemplarele mari vor fi asezate in stratul de pamant la o distanta de 10 cm departare de urmatorul, iar cele mici pot suporta o distanta de 4-5 cm.






 

 

Narcise

Spre deosebire de lalele si zambile, narcisele sunt mai rezistente si mai putin pretentioase la conditiile de mediu sau la calitatea solului. Acestea se dezvolta la fel de bine pe un teren umbros sau insorit, intr-un substrat nisipos sau greu.

 

 

 

 

 

 

Bulbii de narcise au forma de para si dezvolta bulbili mici de jur imprejur. La plantare se va respecta o distanta de 20 cm intre randuri si de 10-15 cm intre fiecare exemplar. Bulbii mari au nevoie de o groapa de 10-15 cm adancime, iar cei mai mici de 5-8 cm.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare