Plante de gradina

#flori #gradina #petunii #bricolaj

Petunia

Petuniile pot fi numite si florile verii datorita culorilor puternice si vesele si parfumului de-a dreptul  incantator. Desi florile au un aspect firav, petuniile sunt printre cele mai rezistente flori de gradina . Le intalnim si in balcoane, alaturi de muscate sau in curti alaturi de regina noptii .

 

 

Caracteristicile generale

Speciile si tipurile de petunia se disting prin forma, talie si culoarea florilor. Forma florilor difera, de asemenea in functie de soi, iar inaltimea plantei poate fi cuprinsa intre 20 si 80 cm.

Majoritatea varietatilor de soiuri apartin speciei Petunia hybrida si cuprind plante cu flori albe, roz, mov, rosii, violet etc cu un parfum foarte puternic.
 

Perioada de insamantare

Insamantarea se face in lunile de primavara in gradini sau jardinière. In functie de perioada de semanare se va calcula si perioada de inflorire . Astfel, daca insamantarea se va face in februarie , petuniile vor arata splendid pe toata perioada verii, iar daca insamantarea se realizeaza in mai, toamna va fi perioada de maxima frumusete.

De obicei, in gradini semintele se pastreaza in sol de la un an la altul, nemaifiind necesara insamantarea. Calitatea semintelor se pastreaza 3-4 ani.

Exista posibilitatea cultivarii rasadurilor, in sere, in luna februarie. Acestea au nevoie de caldura si umiditate pentru a se dezvolta. Pretul unui rasad de petunie nu depaseste 10 lei si poate fi achizitionat de la majoritatea florariilor sau magazinelor de bricolaj.
 

Inflorire

Petuniile infloresc pe toata durata verii, chiar si in lunile calduroase de toamna.

Este recomandata ciupirea varfului plantei, atunci cand aceasta depaseste inaltimea de 10 – 12 cm. Acest lucru duce la o ramificare mai bogata, respectiv o inflorire mult mai spectaculoasa. In aceasta perioada, planta are nevoie de ingrasamant.

In perioada infloririi se vor face udari moderate. Umbra reduce puterea de inflorire a plantei iar in combinatie un un grad ridicat de umiditate duce la putrezirea radacinilor si uscarea plantei.

Petunia iubeste soarele si chiar este dependenta de acesta. Ea nu se va dezvolta frumos in interior sau in zone umbroase, ci doar pe balcoane si in gradini sub razele de soare.
 

Substrat

Substratul preferat este format din pamant de frunze si nisip. Nisipul asigura permeabilitatea si afanarea solului. Se recomanda folosirea ingrasamintelor sau plantarea intr-un pamant special recomandat petuniilor. Un sac de pamant costa aproximativ 5 lei si poate fi gasit in florarii, in magazinele de bricolaj sau la serele specializate.

Transplantarea se va face imediat dupa ce rasadul sau floarea a fost cumparata. Pamantul de prezentare din ghiveci nu asigura substantele nutritive, ci are doar un rol decorativ provizoriu.

Pentru transplantare va trebui sa alegi o zi ploioasa sau perioada de seara, in niciun caz orele de pranz.
 

Calitati decorative

Petuniile pot fi plantate in curte, urmarind un anumit model in functie de coloritul florilor. Le poti asocia cu regina noptii, pentru te bucura de parfum timp de 24 de ore.

Jardinierele si vasele atarnate sunt de asemenea extrem de spectaculoase si pot fi tinute in balcoane sau pe terase. Asemenea muscatelor asezate pe balustrade, acestea vor fi orientate cu florile in exterior, lasandu-le posibilitatea sa atarne in aer.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului