Plante de gradina

#Ranunculus #cultivare Ranunculus #ingrijire Ranunculus

Cum cresti Ranunculus

Ranunculus este un gen ce include aproximativ 600 de specii de plante erbacee, majoritatea perene. Din genul Ranunculus fac parte si plante adesea intalnite pe pajistile din tara noastra, precum rostopasca. Una dintre cele mai intalnite specii este piciorul cocosului.


Descriere


Piciorul cocosului sau Ranunculus repens L. este o planta erbacee, bienala sau anuala, intalnita in pajistile montane umede, pe malul apelor si in apropierea mlastinilor. Tulpina sa are o lungime de 20-25 cm, cu stoloni culcati la baza. Frunzele sunt dispuse in forma de rozeta, sunt trifidate si au petiolul lung. Florile sunt galbene, cu sepale rasfirate si apar de primavara pana toamna. Fructul reprezinta o aglomerare de achene cu o lungime de 2,5 - 4 mm.

Ranunculus asiaticus este o specie cu aspect deosebit, ale carei flori sunt similare celor de trandafiri. Coloritul lor este variat, de la alb la galben, portocaliu, roz si rosu, uneori si in combinatii. Ranunculus asiaticus are bulbi care, spre deosebire de radacinile celorlalte specii, trebuie scosi din sol la sosirea toamnei (in luna octombrie).


Cultivare si ingrijire


Speciile de Ranunculus prefera cultivarea in soluri cu un drenaj foarte bun, in zone bine luminate ale gradinii. Inainte de a planta Ranunculus, adauga in sol 5-10 cm de compost organic.

Daca plantezi Ranunculus asiaticus, este important sa sapi o groapa pentru fiecare bulb in parte, situata la o distanta de 10-15 cm de urmatoarea. Groapa ar trebui sa aiba diametrul suficient de mare pentru a permite introducerea bulbului. Dupa ce ai asezat in interiorul gropii bulbul de Ranunculus (aspectul sau este similar unei banane), acopera-l cu pamant pe care, apoi, taseaza-l usor.

Uda din abundenta bulbii de Ranunculus in prima etapa, dupa care aplica o cantitate moderata de apa. La fiecare 10-14 zile, verifica daca solul este suficient de umed. Retine ca acesta nu ar trebui sa fie imbibat cu apa; in caz contrar, bulbii vor putrezi.

De doua ori pe an, adauga fertilizant pentru bulbi - o data inainte de inflorire si a doua oara, la finalul perioadei de inflorire. Dupa ce planta nu va mai produce flori, permite-i sa se ofileasca si pregateste-o pentru iarna ajustandu-i dimensiunea (pe durata sezonului rece ar trebui sa aiba jumatate din inaltimea obisnuita). Ranunculus va face fata cu brio iernii, intrand in stare de latenta, si va reveni primavara. Evita sa uzi planta in perioada de repaus.


Inmultire


De regula, speciile de Ranunculus se inmultesc prin divizarea tufelor, putand fi posibila si reproducerea prin seminte (cu precadere la specii precum Ranunculus gramineus).

Semintele se sadesc intr-un strat de compost, care apoi se acopera cu un strat subtire de nisip. Vasul trebuie mentinut, pana la aparitia plantutelor, intr-un loc racoros, cu temperaturi constante.


Toxicitate


Toate speciile de Ranunculus sunt otravitoare. Substanta secretata de aceste plante determina aparitia determatitei de contact la oameni, insa poate duce la instalarea unor probleme mai grave la animale.

Foto: pictokon.net

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului