Plante de gradina

#plantare flori #crizanteme #flori de toamna #ingrijire flori

Crizantemele, parfum si culoare de toamna

Toamna este mediul prielnic pentru crizanteme , care infloresc si raspandesc peste tot parfumul lor amarui. Inca din septembrie , le vezi peste tot, la florarii, in spatiile publice, in gradinile tuturor sau chiar in bratele oamenilor, pentru ca este imposibil sa nu observi tufele viu colorate si parfumate.


Crizantemele se gasesc intr-o varietate infinita de forme, marimi si culori, numarand mii se soiuri si sunt orginare din Japonia, unde arata un pic altfel decat cele cu care sunt noi obisnuiti. Crizantema japoneza, sub denumirea ei stiintifica Crysanthemum indicum, are flori de dimensiuni mici si de culoare galbena.

Crizantemele fac parte din specia Chrysantemum hortorum si numeroasele feluri de crizanteme existente in toata lumea nu depasesc 5 centrimetrii, cele mai mici, si 25 de centimetrii, cele mai inalte, culorile lor variind de la alb si galben, pana la roscat si mov inchis.


Crizantemele pe timp de iarna

Crizantemele de gradina sunt diferite fata de cele de ghiveci, iar acestea din urma nu rezista prea bine la inghet. De asemenea, crizantemele se mai impart in alte doua categorii: speciile pitice, de ghiveci si speciile inalte, pentru taiat.

Daca detii crizanteme de ghiveci, acestea trebuie mutate in interior, pe timpul iernii, intr-un loc unde temperatura nu scade sub 3-4 grade Celsius. Crizantemele de ghiveci trebuie udate rar pe timpul iernii, numai atunci cand pamantul este complet uscat.

Din luna aprilie - mai, crizantemele de ghiveci trebuie scoase afara, iar cele de gradina trebuie ingrijite corespunzator pentru ca primavara sa le surprinda pregatite pentru un nou ciclu de viata.


Cum se planteaza crizantemele

Crizantemele iubesc soarele, deci au nevoie de o un loc cu expunere mare. Ciclul de viata al acestor plante depinde foarte mult de lumina naturala. Crizantemele infloresc in functie de fotoperiodism, atunci cand ziua scade in durata si se instaleaza sezonul rece.

Solul in care plantati crizantemele este si el destul de important, deoarece trebuie sa-i asigure plantei un drenaj bun. De asemenea, pozitia plantelor trebuie sa le ofere acestora destul spatiu sa se dezvolte, mai ales ca crizantemele cresc sub forma de tufe , iar florile sunt rasfirate.

N-ar fi rau sa ajutati crizantemele sa creasca, in perioada de inceput, cu ajutorul unor betisoare subtiri de lemn, infipte aproape de radacina, dar astfle incat sa nu afecteze planta.


Ingrijirea crizantemelor

O data la doi ani, tufele de crizanteme se separa pentru a circula mai bine aerul printre ele si a se dezvolta armonios. Deoarece cresc abundent, sub forma de tufe bogate in flori, primii boboci de crizantema trebuie rupti atunci cand apar prea multi, deoarece astfel planta se va dezvolta mai armonios.

Fertilizarea crizantemelor se face numai pana in luna august si cam o data pe luna, cu un fertilizant sub forma de spray care se gaseste in comert.

Tunderea crizantemei nu se face toamna, in cazul crizantemelor de gradina, deoarece crengile uscate au rolul de a o proteja de frig pe toata durata iernii. Primavara, insa, dupa ce a trecut inghetul, puteti tunde cativa centimetri din varfurile crengutelor, astfel incat crizantema sa se dezvolte armonios.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului