Plante de gradina

#plante de gradina #parfum de ciocolata #Berlandiera lyrata #Cosmos atrosanguineus #Akebia quinata #Gilia tricolor #Calycanthus floridus

Plante de gradina cu parfum de ciocolata

Te-ai gandit vreodata ca gradina ta ar putea mirosi a ciocolata? Daca atunci cand gatesti prajituri, locuinta ta se umple de aroma placuta a ciocolatei, afla ca si exteriorul casei poate fi la fel de parfumat! Descopera, in continuare, ce plante iti pot invalui gradina intr-o aroma de ciocolata!


1.


Cea mai potrivita alegere pentru a obtine mireasma delicioasa a ciocolatei este Berlandiera lyrata sau floarea de ciocolata. Aceasta creste, in mod obisnuit, in Arizona si Mexic, are o durata mica de viata, insa florile sale reapar la intervale reduse de timp. Pentru ca infloreste noaptea, aroma de ciocolata va fi mai puternica la primele ore ale zilei.

Intrucat Berlandiera lyrata prefera temperaturile ridicate, ideal ar fi sa o cultivi intr-o sera sau, la finele verii, sa o muti in interiorul casei.


2.


O alta floare de ciocolata, Cosmos atrosanguineus provine, de asemenea, dintr-o zona cu temperaturi ridicate - Mexic. In consecinta, are nevoie de multa lumina, de aceea este important sa o plantezi intr-un loc foarte insorit. Florile sale sunt rosii-purpurii, apar vara si tin pana la sfarsitul toamnei, imprastiind o aroma de ciocolata cu vanilie.

Intocmai ca Berlandiera lyrata, si Cosmosul de ciocolata trebuie protejat de frigul si inghetul sezonului rece intr-o sera sau in interiorul casei.


3.


O liana parfumanta, Akebia quinata emana un parfum placut de ciocolata. Planta este originara din China, prefera locurile insorite sau penumbra, suporta seceta, insa nu poate fi cultivata in soluri acide. Fiind o planta agatatoare, Akebia quinata poate acoperi locuinta sau suprafete cum ar fi gardurile, zidurile, pergolele etc.

Daca dezvoltarea sa nu este supravegheata, Akebia quinata risca sa acapareze o suprafata mai mare decat preconizasei initial.


4. Gilia tricolor


Gilia este o alta planta parfumata care va imprastia o aroma placuta de ciocolata oriunde ar fi amplasata. Si aceasta are nevoie de soare si temperaturi ridicate pentru a se dezvolta armonios. Pentru a o proteja, asigura-te ca nu are parte de prea multa umezeala si, la sosirea toamnei si a zilelor reci, mut-o in interiorul casei.

Te vei putea bucura de florile sale intre iulie si septembrie, cu conditia sa o sadesti din timp - vor trece 8 saptamani de la sadire pana cand Gilia va inflori si iti va umple gradina cu .


5.


Calycanthus floridus este un arbust ornamental originar din SUA. Florile sale maronii emana un parfum similar celui de ciocolata neagra cu scortisoara. Acest arbust spectaculos poate atinge o inaltime de 2 m daca ii sunt oferite conditiile propice dezvoltarii: locuri luminoase sau usor umbrite si soluri umede si bogate in substante nutritive. Te vei putea bucura de florile sale din mai pana in iulie, parfumul lor deosebit, usor intepator, putand fi perceput in special seara.

Calycanthus floridus este un arbust parfumat de la un capat la altul: daca florile sale imprastie o aroma placuta, la fel se intampla si cu frunzele si coaja sa, folosite de anumite popoare pe post de condiment.

Sursa foto: cacaomundo.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului