Plante de gradina

#plante #flori #plante de gradina #plante toxice #leandru #degetarul rosu

Cele mai toxice flori

In ciuda faptului ca sunt extrem de frumoase si delicate, multe dintreflorile de gradina sunt otravitoare. Daca nu te asiguri cand intri in contact cu ele, acestea iti pot provoca dureri de cap, convulsii si, in cazuri foarte grave, moartea. Copiii sub 6 ani sunt cei mai afectati, deoarece nu constientizeaza pericolul si in cele mai multe dintre cazuri nu se spala pe maini dupa ce intra in contact cu acestea ori sunt lasati nesupravegheati tind sa „guste” planta.

 

1 Degetarul rosu

Sursa: www.wikimedia.org

Degetarul rosu, cunoscut si sub denumirea de Digitalis purpurea , este o planta ce ajunge pana la inaltimea de 1 metru si are flori de culoare purpurie, roz sau alba. Florile au forma de degetar si alcatuiesc o inflorescenta in forma de ciorchine in varful tulpinii. Atat florile, cat si frunzele, tulpinile si radacinile acestei plante sunt extrem de toxice. Odata ingerate, toxinele din aceasta planta iti pot provoca stari de greata, voma, crampe, diaree, dureri in cavitatea bucala iar in cele din urma probleme cu inima si chiar moartea. In functie de gravitatea intoxicarii medicul administreaza carbune pentru a absorbi toxinele, poate face spalari stomacale sau administreaza medicamente pentru a readuce bataile inimii la normal.

 

2 Lacramioara

Lacramioara, avand denumirea stiintifica de Convallaria majalis, este o alta planta indragita, care poate fi intalnitata atat in gradina cat si in locuintele noastre, in ghivece sau vaze. In profida florilor mici, gingase si inmiresmate, aceasta planta este toxica. Ingerarea unei cantitati mici din tulpina sau flori, probabil ca nu te va afecta prea mult, insa in cantitati mai mari vei putea experimenta senzatii precum greata, varsaturi, dureri abdominale si diaree. De asemenea, in cazuri grave, bataile inimii vor deveni neregulate sau vor incetini. Din aceasta cauza tratamentele naturiste care au la baza lacramioare se vor face sub stricta supraveghere a medicului.

 

3 Leandru

Sursa: www.plantcare.com

Leandrul este o alta planta care face parte din categoria plantelor toxice. Ca si in cazul plantelor enumerate mai sus, toate partile acestuia sunt toxice. Chiar si inhalarea accidentala a fumului iesit din arderea leandrului constituie o problema. Dupa fiecare atingere a plantei se impune spalarea mainilor inainte de a face alte activitati casnice sau de a manca. Ingerarea toxinelor pe care aceasta planta le contine iti poate crea probleme de sanatate majore. De obicei simptomele implica modificarea ritmului cardiac si cresterea nivelului de potasiu din organism. Medicul administreaza pastile pentru stabilizarea ritmului cardiac, carbune pentru a absorbi toxinele sau in cazuri mai grave poate apela la spalari stomacale.

 

4 Crizantema

Sursa: www.ddde.de

Crizantema, cunoscuta si sub denumirea de Mums este o planta care are florile de diferite culori, cele mai populare fiind insa galbene, portocalii, roz sau albe. Exista intre 100 si 200 de specii de crizanteme, si in general toate cresc la baza solului, insa pot deveni si mici arbusti. Gradinarii plantau crizanteme pentru a tine iepurii departe de recolte. Acest lucru este posibil datorita continutului mare de toxine. Florile crizantemelor sunt toxice si pentru oameni, insa nu la fel de mult ca alte plante. Atingerea florilor poate provoca mancarime, usturime loala si mici basici. In cele mai multe dintre cazuri acestea se trateaza cu antiinflamatoare si medicamente pentru reactii alergice.

 

5 Ficus

Ficusul, desi este indragit de multe persoane, contine in frunze si in tulpina o seva laptoasa care este toxica. In intreaga lume exista aproximativ 800 de specii de astfel de arbusti, multe dintre acestea fiind cultivate si in ghivecele de interior. Ficusul, tinut in exterior, in zonele calde, poate ajunge pana la inaltimi de 75 de metri. Odata ce intri in contact cu seva acestui arbust, vei acuza mancarimi locale ale pielii, inrosiri si mici basici. Acestea se trateaza cu medicamente contra alergiilor si antiinflamatoare.

 

6 Rhododendron

Sursa: www.wikimedia.org

Rhododendron si arbustii de azalee (care sunt tot o varietate a rhododendronului), sunt plante ornamentale potrivite pentru gradina. Cu toate acestea, frunzele acestei plante sunt toxice si la fel este si mierea provenita din nectarul florilor. Ingerarea acestei plante iti va provoca senzatii de arsura in cavitatea bucala, salivare excesiva, varsaturi, diaree si senzatii de furnicaturi ale pielii. Acestea pot fi urmate de dureri de cap, slabirea musculaturii si pierderea treptata a vederii. De asemenea, poti prezenta convulsii si batai neregulate ale inimii, urmate in cazuri grave de coma. In cazul in care persoana intoxicata nu ajunge la timp la medic, poate muri. Tratamentul consta in inlocuirea fluidelor si administrarea de medicamente pentru reglarea ritmului cardiac.

 

7 Narcisa

Narcisa este una dintre primele flori care infloreste primavara. Bulbii acestei plante sunt toxici daca sunt mancati in cantitati mari. Unii oameni confunda acesti bulbi cu ceapa. Ingerarea acestora iti va provoca simptome precum greata, voma, crampe abdominale si diaree. Medicul iti poate recomanda hidratarea organismului intravenos, si/sau medicamente pentru a elimina starile de greata si voma.

Sursa foto : www.flowers-gardens.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului