Plante de gradina

#plante gradina #plante decorative #amarathus

Amaranthus, o floare decorativa pentru gradina ta de vara

Amaranthus este o planta decorativa, anuala, potrivita pentru gradina ta de vara. Planta se adapteaza usor la mediu si face flori spectaculoase incepand cu jumatatea verii, pana in septembrie.

Amaranthus este o planta din familia Amaranthaceae. Planta anuala, Amaranthus este nepretentioasa si are un aspect decorativ deosebit, putand fi crescuta atat in ghiveci, cat si direct in gradina.


Cum sa ingrijesti Amaranthus


Amaranthus este o planta anuala care prefera solurile fertile si locurile insorite sau semiinsorite. Poti creste planta direct in gradina sau un ghivece. Planta matura poate atinge o inaltime de 120 cm si un diametru de 60 cm.

Exista mai multe specii de Amaranthus. Amaranthus hypochondriacus este o specie cu tulpinile drepte, in timp ce Amaranthus caudatus are tulpinile atarnatoare, asemanatoare cu o salcie. Inflorescentele in forma de spic, cu flori mici si rosii, albe sau galbene sunt deosebit de aspectuoase. Una dintre calitatile acestei plante este ca-si pastreaza florile un timp indelungat. "Amaranthus", din limba greaca, inseamna "nepieritoare", iar "caudatus" inseamna coada.

Desi este rezistenta la seceta, Amaranthus are nevoie de irigare constanta pentru o dezvoltare compacta, armonioasa. Planta infloreste din a doua jumatate a verii pana in toamna, in septembrie. Florile se pun la uscat, de unde se preiau semintele. Acestea din urma trebuie semanate primavara in ghivece. Mai tarziu, in luna mai, Amaranthus poate fi transplantata in gradina. Este important ca transplantarea sa aiba loc dupa ultimul inghet, cand vremea s-a stabilizat. Intre rasaduri se lasa o distanta de aproximativ 50 cm.

Semintele pot fi semanate si in solarii, sere sau rasadnite, la jumatatea verii. Pentru germinatie, este nevoie de o saptamana si de temperaturi constante de pana in 18 grade Celsius.

Fiind nepretentioasa, o poti planta oriunde in gradina, atata timp cat are parte de putin soare. Amaranthus se dezvolta cel mai bine daca este udata cand solul s-a uscat si daca i se adauga fertilizator in perioada de crestere.


Cum folosesti Amaranthus in decorul gradinii


Amaranthus se dezvolta armonios, fiind asemanator unui copacel viguros. La planta tanara, florile sunt lungi si subtiri. Pe masura ce trece timpul, florile capata o culoare rosiatica, in contrast cu frunzisul si trunchiul. Tinuta la soare, intr-un ghiveci suspendat, Amaranthus este o planta "in cascada", deosebit de atragatoare. Toamna, florile isi pierd din intensitatea culorii.

Amaranthus este o planta potrivita pentru gradina de vara, fiind rezistenta la caldura. Poti aseza planta de-a lungul aleilor, pentru a decora terasele sau pentru a amenaja un colt al gradinii. Avand o culoare patrunzatoare, Amaranthus poate fi folosita cu succes in paleta de culori a gradinii, alaturi de alte flori de vara. Pentru a obtine un efect deosebit, floarea poate fi crescuta alaturi de plante in culori deschise, obtinandu-se astfel un contrast cromatic.

Sursa foto: a4dibbleplants.co.nz
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare