Plante de gradina

#gradina #plante gradina #flori gradina #crocosmia # flori vara

Crocosmia, o floare decorativa pentru vara si toamna

Crocosmia este o floare decorativa deosebit de frumoasa, originara din Africa de Sud. Planta este usor de crescut si poate fi folosita cu succes in designul gradinii. Utilizeaza Crocosmia ca floare ornamentala in gradina si in ghivece sau chiar ca planta taiata pentru buchete si aranjamente florale.

Cum cresti Crocosmia

Crocosmia este o planta perena care apartine familiei Iridaceae. Exista mai multe specii de Crocosmia: Babylon, Lucifer, masonorum, Crocosmia pitica, Crocosmia inalta etc.

Planta este apreciata pentru florile tubulare, in nuante de rosu, galben sau portocaliu. Crocosmia face flori din iulie in octombrie. Planta matura ajunge la o inaltime de maxim 120 cm.

Crocosmia se inmulteste prin seminte, in ghiveci sau tavite. In cazul ghivecelor, acestea trebuie sa aiba gauri pentru a asigura drenajul. Planta are nevoie de apa, insa atat cat sa nu fie uscat solul, nesuportand excesul de umiditate.

La sfarsitul primaverii, rasadurile se transplanteaza in gradina intr-un loc insorit. Alege un loc cu sol bogat si afanat. O alta modalitate de inmultire este prin bulbi, care se planteaza la inceputul lui aprilie. Acestia se pun in sol la o adancime si distanta de aproximativ 10 cm. Uda din abundenta si acopera cu mulci pentru a pastra caldura solului.

Toamna, bulbii se scot, se indeparteaza partile moarte si se depoziteaza intr-un loc ferit de umezeala si cu o buna circulatie a aerului.

Pentru a se dezvolta armonios, Crocosmia are nevoie de un sol fertilizat, drenat, irigat in mod constant. Dupa perioada de inflorire, plantei nu i se curata frunzele. Acestea pot fi indepartate numai dupa ce se ofilesc, toamna tarziu. Toamna se scot bulbii si se depoziteaza pentru a fi folositi in urmatorul an.

Cum folosesti Crocosmia in gradina

Planta infloreste de la jumatatea verii pana la jumatatea toamnei. Poti tine Crocosmia in ghivece sau o plantezi direct in gradina. Floarea este ideala pentru platforme, terase, alei sau de-a lungul gardului gradinii. Crocosmia poate fi crescuta si in ghivece suspendate, pentru un plus de efect.

Crocosmia este folosita in gradini singura sau in amestec cu alte flori specifice perioadei de vara-toamna. In gradina, poti combina Crocosmia cu clematite, gladiole, dalii, tuberoze etc. Poti obtine efecte spectaculoase daca plantezi Crocosmia in apropierea altor flori in culori vii, astfel incat sa existe un contrast cromatic. Ai grija sa lasi cativa centimentri intre plante, pentru ca acestea sa se dezvolte armonios.

Gratie tulpinilor arcuite, cu frunze ferme, sub forma de lanci, Crocosmia seamana cu ierburile ornamentale. In bataia vantului, planta are un aspect gratios.

O alta intrebuintare pentru Crocosmia este cea de floare taiata. Aceasta este adesea utilizata in aranjamente florale pentru buchete, jerbere etc.

Principalele avantaje ale plantei sunt reprezentate de faptul ca Crocosmia este usor de crescut, nu are daunatori importanti, se inmulteste rapid si face flori o perioada lunga.

Foto: plantparadise.ca
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare