Plante de gradina

# plante exotice #plante de gradina # ingrijire plante exotice

Ai plante exotice? Afla de ce au nevoie

Plantele exotice au, in primul rand, un rol estetic in orice gradina. Culoarea vibranta, textura inedita si intregul aspect starnesc admiratia oamenilor si confera un plus de eleganta oricarei gradini. Plantele exotice au nevoi variate de crestere si intretinere, iar unele dintre ele sunt mai rezistente decat par la prima vedere.

Afla 3 ingrijiri de baza pentru plantele exotice sau tropicale:


1 Un mediu echilibrat pentru plantele exotice


Pentru ingrijirea plantelor exotice, trebuie sa cunosti mediul lor natural si sa asiguri un echilibru in ceea ce priveste umiditatea, temperatura si lumina. Plantele se vor dezvolta armonios numai in masura in care esti dispus sa oferi ingrijire constanta.

Mediul din care provin plantele exotice este foarte important in dezvoltarea acestora. Uneori, aceeasi floare, cu specii diferite si proveniente diferite are nevoi deosebite. Un exemplu in acest sens il reprezinta orhideele. Cele care provin dintr-un climat calduros au nevoie de umiditate si temperaturi mari. Orhideele provenite din zonele mai inalte au nevoi diferite comparativ cu cele din regiunile joase.

Una dintre cele mai sigure moduri de a oferi conditii optime plantelor exotice este sa ai o sera. Aceasta, insa, reprezinta o investitie majora. In cadrul unei sere, conditiile de mediu pot fi tinute sub control si ajustate in functie de nevoile fiecarei plante. Astfel, tehnologiile moderne permit programarea automata a unui mediu propice cresterii plantelor exotice, oferind exact nivelul necesar de umiditate si nutrienti.

Pe langa rolul lor decorativ, plantele exotice pot fi crescute special pentru consum. Arborii tropicali dau fructe care se folosesc cu succes in diverse preparate.


2 Rezistenta plantelor exotice la temperaturi mici


Una dintre principalele griji atunci cand cresti plante exotice o reprezinta rezistenta la temperaturi scazute. Exista plante exotice care fac fata bine perioadelor geroase si alte plante care nu rezista la temperaturi mai mici de - 15 grade Celsius. Planta zebra (Aphelandra squarrosa) are nevoie de o temperatura medie de 18 - 20 grade Celsius si nu rezista decat scurt timp cand temperaturile coboara sub - 15 grade.

In astfel de cazuri, plantele exotice trebuie protejate de ger. Cea mai buna varianta este sa le tii in interior. Din acest motiv, cea mai simpla metoda este sa cresti plante tropicale in ghiveci. Acestea pot fi duse in gradina in sezonul calduros si tinute in casa in restul timpului.


3 Solul ideal pentru plantele exotice


Unele plante tropicale prefera un sol acid, in timp ce altele prefera un sol nisipos sau cleios. Exista multe diferente de la o planta la alta in ceea ce priveste solul ideal de crestere si nivelul de umiditate din acesta. O planta nepretentioasa la conditiile de sol este portocalul.

Este recomandat sa alegi acele plante exotice pe care le poti ingriji, in functie de nevoile lor. Cel mai simplu este sa cresti plante exotice cu nevoi similare.

Sursa foto: rare-exotic-plants.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului