Plante de gradina

#plante #gradina #curiozitati plante

Curiozitati despre plante: lucruri inedite pe care nu le stiai

Crezi ca stii totul despre plante? Daca raspunsul tau este da, sa stii ca noi indraznim sa te contrazicem. Si ca sa vezi ca nu te contrazicem degeaba, iata cateva curiozitati despre plante.

1. Cel mai inalt copac din lume

Cel mai inalt copac din lume este arborele Sequoia, soiul Redwood. Creste de-a lungul coastei Pacificului, in special in California. Un astfel de arbore poate atinge inaltimi colosale, de 115 metri.

2. Planta cu cea mai rapida crestere

Planta cu cea mai rapida crestere din lume este bambusul (n.r. a nu se confunda cu lucky bamboo). Bambusul poate creste chiar si 89 de centimetri pe zi, motiv pentru care este considerat o planta invaziva.

3. Cea mai valoroasa planta

In secolul al XVII-lea, lalelele erau atat de apreciate in Olanda, incat bulbii lor valorau chiar mai mult decat aurul. Tulipomania (goana dupa lalele) a contribuit la caderea economiei olandeze de la acea vreme.

4. Cea mai mare floare din lume

Amorphophallus titanium produce cea mai mare floare din lume. Aceasta poate atinge pana la 5 metri inaltime, are forma unui falus si miroase a cadavru. Tocmai aceste caracteristici inedite fac ca planta sa fie atat de cautata de turistii din intreaga lume.

5. Flori sensibile, dar otravitoare

Lacramioarele, florile de primavara pe care le indragim atat de mult, florile care ne imbie cu mirosul lor dulce si proaspat sunt otravitoare. Cercetatorii au descoperit 38 de substante toxice in lacramioare, atat in flori si fructe, cat si in tulpini, radacini si frunze.

6. Flori ce seamna cu dragoni

Gura-leului este o floare ce seamana cu un dragon. Daca tragi planta in stanga si in dreapta, o gura de dragon se va deschide si se se va inchide.

7. De ce plangi cand tai ceapa

Ceapa este foarte buna in mancare, insa pana acolo trebuie sa treci de testul tocarii ei. Stiai ca lacrimarea din timpul tocatului este cauzata de compusii sulfurici continuti de leguma? Daca vrei sa eviti aceasta situatie neplacuta, te sfatuim sa tai ceapa in doua si sa o tii in apa rece pret de cateva minute, pentru a elimina compusii.

8. Nu-s alune, sunt legume

Delicioasele alune de pamant nu sunt alune si nici fructe oleaginoase. Alunele de padure sunt legume, din aceeasi familie din care fac parte fasolea si mazarea.

9. Au apa din belsug

Un mar crud contine apa in proportie de 84%. Ceva mai bine la acest capitol sta castravetele, care are in componenta apa in proportie de 96%.

10. Fructul cu cel mai mare aport caloric

Avocado este fructul cu cel mai mare aport caloric - 167 de calorii la fiecare 100 de grame. Cu toate acestea, cei mai multi nutritionisti recomanda avocado in curele de slabire, deoarece contine grasimi esentiale omega 3 si omega 6.

11. Ce se poate face cu un copac

Dintr-un copac de dimensiuni normale se pot face in jur de 170.000 de creioane. Un singur copac poate produce 118 kilograme de oxigen intr-un an, cantitate suficienta pentru o familie de 4 persoane. Un singur copac poate absorbi intr-un an tot carbonul pe care o masina il emana pe o distanta de 8500 de mile.

12. Cine planteaza nucii

Veveritele joaca un rol important in plantarea nucilor, pentru ca au obiceiul de a ingropa nucile, dar uita unde le-au ascuns.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului