Plante de gradina

# gradina parfumata #plante parfumate #liliac #trandafiri #plante de apartament #plante #lavanda #iasomie

5 plante ideale pentru o gradina parfumata

Atunci cand locuiesti la casa, nimic nu este mai frumos decat sa ai o gradina in jurul acesteia in care sa plantezi tot ceea ce iti place. Insa, pe langa rolul practic pe care il are gradina, ii poti oferi si un aspect estetic deosebit.

Florile au rolul de a infrumuseta decorul gradinii tale prin aspect, dar si prin miros. Se spune ca mirosul este simtul care are cea mai stransa legatura cu memoria, astfel incat iti vei crea cu usurinta noi amintiri placute cu ajutorul miresmei florilor. Iata asadar care sunt cele cinci plante ideale pentru a avea o gradina parfumata.

1. Trandafir

Trandafirii sunt cu siguranta principalele flori pe care le poti alege pentru a avea o gradina cat mai parfumata. Printre soiurile de trandafiri care te vor face sa te indragostesti de mirosul lor se numara Honey Perfume, un trandafir intr-o nuanta ca de piersica si care are un miros puternic sau trandafirul de Damasc, in nuante de alb sau roz si cu un parfum pregnant.

2. Lavanda

Lavanda este o floare folosita nu doar pentru a infrumuseta gradina, ci si pentru a obtine diverse lotiuni sau uleiuri esentiale. Iar acest lucru este datorat mirosului sau delicat. Pe piata exista mai multe soiuri de lavanda, printre care Blue Spear, un soi englezesc care are un parfum extrem de puternic si placut.

Pe langa mirosul special, lavanda este cunoscuta si pentru multiplele sale beneficii impotriva durerilor de cap, de burta sau de urechi, a infectiilor si a problemelor pielii.

3. Muscata

O alta floare care se afla printre cele mai populare alegeri atat datorita aspectului cat si al mirosului deosebit este muscata. Muscata poate fi gasita intr-o gama variata de culori, marimi si chiar mirosuri. In functie de soi, poti alege intre muscate cu parfum de trandafiri, de menta, de portocale, de lamai sau chiar de scortisoara sau mar.

In general, muscatele parfumate sunt rezistente la boli si iubesc caldura si lumina soarelui, insa pot fi afectate de temperaturile scazute.

4. Liliac

Liliacul este un arbust ornamental popular in perioada primaverii. Acesta este de multe ori ales pentru a fi plantat in gradini datorita florilor sale extrem de frumoase, dar si a parfumului sau unic, puternic si relaxant. In mod popular liliacul este numit si floarea memoriei, spunandu-se ca mirosul acestuia iti poate trezi amintiri aproape uitate, pe care le poti retrai in detaliu.

In plus, liliacul este rezistent si sta inflorit o perioada destul de lunga de timp.

5. Iasomie

Arbustii ornamentali reprezinta o alegere excelenta atat pentru a crea un decor aparte al gradinii, cat si pentru a te bucura de un parfum puternic. Printre astfel de exemple pe care le poti planta in gradina ta se numara iasomia, apreciata pentru florile mari si albe, mirosul placut si rezistenta la ger, copacul castitatii, un arbust cu flori in nuante de albastru si un miros asemanator cu cel de liliac, sau Daphne, o planta cu flori rozalii care are un parfum intens de lamaita, in special primavara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului