Plante de gradina

# ingrijire zorele # gradina zorele #zorele #amenajare gradina

Infrumuseteaza-ti curtea cu zorele! Cum sa le plantezi si sa le ingrijesti corect

Zorelele sunt flori care cresc usor, nu sunt pretentioase si cresc in aproape orice conditii. Atunci cand vrei sa infrumusetezi gradina cu flori delicate, zorelele sunt o alegere potrivita.

In ce tip de sol crec zorelele

Zorelele cresc in orice tip de sol, inclusiv in solurile sarace. Mai mult, s-a constatat ca florii ii merge mai bine atunci cand conditiile nu sunt excelente, decat atunci cand creste intr-un sol de calitate si bine drenat.

Pentru ca zorelele cresc in orice conditii, ii face pe multi gradinari sa creada ca aceasta floare nu are nevoie de fertilizatori, dar acest lucru nu este adevarat. Zorele au nevoie de fertilizatori in fiecare luna.

Zorelele se dezvolta cel mai bine atunci cand au mult soare, de aceea multi prefera sa planteze aceste flori pentru a imbraca garduri sau pereti. Zorelele cresc cel mai bine atunci cand au caldura si locuri deschise, unde pot oferi multa umbra in jur.

Zorelele pot creste pe pereti si ziduri, ajutand chiar si la scaderea temperaturii in interior, in timp ce infrumuseteaza exteriorul cu flori superbe din mai pana in septembrie.

Spre deosebite de iedera sau vita de vie, zorelele nu au radacini pentru catarat. Pentru a dirija planta sa imbrace o structura va fi nevoie de un grilaj sau spalieri.

Zorerele anuale sau perene

De obicei, zorelele rasar din semintele imprastiate de la florile care exista deja, insa in zonele calde aceasta planta este considerata perena. Atunci cand florile devin maronii si au o textura sfaramicioasa, semintele vor iesi si se vor imprastia in jur, iar in anul urmator va rasari o noua generatie de zorele.

Asadar, daca ai o zona in gradina sau langa casa pe care iti doresti flori, fara sa plantezi, ia in calcul ca zorelele sunt o buna optiune. Zorelele acopera rapid suprafata pe care cresc, indiferent ca este plana sau verticala asa cum sunt zidurile sau gardurile.

Vita anula ar trebui smulsa de pe gard sau zid la final de sezon, insa florile perene ar trebui lasate acolo unde au rasarit, chiar si pe perioada iernii. Primavara, indeparteaza partile uscate si zorelele vor reveni la viata.

Trucuri pentru plantarea zorelelor

Zorelele sunt plante care cresc rapid, asadar este nevoie sa semeni doar cateva seminte si sa te bucuri in scurt timp de flori superbe. Planteaza semintele direct in zona in care iti doresti sa creasca zorelele, pentru ca plantele nu raspund foarte bine cand sunt transplantate. Plantele vor rasari intr-o saptamana sau doua de la semanare.

Cand si cat se uda zorelele

Zorelele nu au nevoie de o atentie deosebita atunci cand este vorba de udarea lor. De obicei, pentru zorele este suficienta apa provenita de la ploaie, insa in perioadele de seceta vor trebui totusi udate. Atunci cand au prea multa apa, zorelele vor face mai multe frunze si mai putine flori. Zorelele te vor surprinde cu flori mai multe atunci cand nu vor fi udate regulat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare