Plante de gradina

#plante ornamentale #plante gradina #plante comestibile #copaci ghivece

4 plante comestibile care poti fi folosite ca plante ornamentale

Gradina ta de legume, fructe si flori poate deveni un spatiu atat atractiv, cat si practic. In acest sens, nu trebuie decat sa optezi pentru plante comestibile pe care sa le folosesti in calitate de plante decorative. Iata 4 plante comestibile care poti fi folosite ca plante ornamentale !

1 Capsune in locul gazonului

Intr-o anumita zona a gradinii, pe care iti doresti sa o exploatezi la maxim, in loc sa ii permiti sa fie acoperita in continuare doar de gazon, poti inlocui iarba sau plantele ornamentale destinate acoperirii suprafetelor de pamant din curte si gradina cu unele comestibile. O sugestie atractiva si delicioasa sunt capsunele.

Plaseaza in pamant plantutele la inceputul primaverii, asigurandu-te ca le asezi la distante de circa 45 cm unele de altele, pe randuri aflate la o distanta de 5-7 cm. In acest fel, le vei permite sa creasca si sa iti infrumuseteze gradina, invaluind-o in nuante de verde si rosu. Cat timp te vei putea bucura de capsunele din gradina? Din primavara pana toamna.

2 Rubarba in loc de plante ornamentale cu frunzis spectaculos

Clasicele plante ornamentale care se evidentiaza datorita frunzisului lor pot fi inlocuite cu unele comestibile, cum ar fi rubarba. Pe langa faptul ca aceasta are frunze mari, care nu vor ramane neremarcate, rubarba poate fi utilizata cu succes la prepararea unor deserturi delicioase.

Planteaza rubarba spre finele iernii (foloseste plantute, nu seminte) sau la inceputul primaverii. In momentul amplasarii in gradina, nu uita sa tii cont de faptul ca rubarba atinge dimensiuni de circa 1 metru. Aceasta caracteristica poate contribui si la amplasarea intr-o zona in care sa iasa in evidenta, cum ar fi in curtea din fata casei, spre exemplu.

Atentie: nu consuma niciodata frunzele de rubarba, intrucat sunt otravitoare. Foloseste in bucatarie doar petiolurile plantei.

3 Afini in locul arbustilor clasici

Daca arbustii nu lipsesc din perimetrul gradinii tale, afla ca ii poti completa sau inlocui cu o idee la fel de atractiva, dar si mai practica: arbustii de afin. Fructele aromate ale acestora vor putea fi folosite catre sfarsitul sezonului fierbinte la pregatirea unor deserturi precum briose cu afine sau chiar placinte .

Planteaza afinii primavara intr-un sol bogat in humus si nisip. Dintre speciile de afin disponibile, afla ca varietatile salbatice se dezvolta mai mult decat cele folosite adesea in gradini. Daca preferi o solutie mai comoda, afla ca poti creste afini si in ghivece.

4 Lamai in locul unui copac peren mic

Lamaiul este o alegere inspirata si parfumata pentru gradina ta, insa nu ar strica sa il plantezi in ghiveci pentru a-l putea muta la sosirea sezonului rece. Micul copac iti va parfuma gradina din luna mai pana in septembrie, cand temperaturile incep sa scada. Poti plasa de-a lungul gradinii mai multi lamai pentru a te bucura de aspectul lor, dar si de fructele pe care le fac, insa asigura-te ca ii feresti de expunerea prelungita la soare. Ideal este sa ii asezi intr-o zona care beneficiaza de lumina din belsug dimineata, dupa care intra in penumbra.

Sursa foto: shaicoggins.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului