Plante de gradina

#gradina de legume #sol gradina #cenusa #cenusa lemn

Cum folosesti cenusa de lemn in gradina de legume

Cenusa de lemn poate fi un adaos util si ieftin pentru solul din gradina ta. Este naturala si usor de obtinut, iar atunci cand este folosita corect poate modifica usor pH-ul solului, prin reducerea aciditatii. Afla cum poti folosi cenusa de lemn in gradina de legume .

Cenusa obtinuta in urma arderii lemnului poate fi adaugata la amestecul pentru compost sau poate fi amestecata separat in sol, pentru imbogatirea acestuia cu minerale, mai ales pentru plantele care prefera un sol usor alcalin.
 

Care sunt efectele produse de cenusa de lemn?


Efectul principal al imbogatirii solului cu cenusa de lemn este cresterea pH-ul solului. Din acest motiv este recomandat sa testezi pamantul din gradina ta inainte sa o adaugi. Cele mai multe legume prefera un pH de 6,5, iar adaosul de cenusa in exces poate creste pH-ul peste 7. Daca legumele sunt afectate de hernia radacinilor , pH-ul poate fi crescut pana la 7,5 in zonele afectate pentru a inhiba aparitia bolii ce afecteaza mai ales legumele radacinoase .

Cenusa de lemn contine si minerale importante pentru plante : potasiu, fosfor si calciu. In cantitati mai mici, in functie de natura lemnului, cenusa poate contine fier, magneziu si sulf.

Pentru modificarea rapida a pH-ului solului, se recomanda folosirea de var stins. Cenusa are acelasi efect, insa acesta este atins dupa imprastierea unei cantitati duble de cenusa fata de var.
 

Cand si cum aplici cenusa de lemn?


Cel mai bun moment pentru amestecarea cenusii in pamantul din gradina este toamna tarzie, atunci cand plantele au iesit din starea activa. In acest fel, substantele ce ar putea fi nocive primavara au timp sa se absoarba bine in sol.

Poti amesteca cenusa folosind o grebla, iar concentratia ideala este de 50-70 g pe metru patrat. Este recomandata curatarea cenusii de elementele care nu au ars complet, praful este partea cea mai utila in gradina.
 

Unde folosesti cenusa de lemn?


Deoarece legumele prefera un sol mai alcalin ca pomii fructiferi, cenusa de lemn are efectele cele mai benefice in gradina de legume. Legumele radacinoase, alaturi de cele cultivate pentru frunzele verzi sunt ajutate cel mai mult de adaosul de cenusa in sol. Rosiile si pepenii cresc mai bine atunci cand solul a fost imbogatit cu cenusa de lemn. Plantele aromatice care prefera un sol usor alcalin sunt lavanda, rozmarinul si mararul. Intre plantele decorative ce apreciaza cenusa se numara liliacul, nasturtium si phlox.

Evita tratarea solului cu cenusa langa radacinile unor conifere si nu adauga cenusa niciodata in zonele in care urmeaza sa cultivi cartofi sau mure in primavara urmatoare.
 

Cum depozitezi cenusa de lemn?


Cenusa de lemn se pastreaza cel mai bine in cazane de tabla, ferite de umezeala. Daca nu a fost depozitata corect si a ramas afara in timpul unei ploi, actiunea ei a fost neutralizata si este inutil sa o mai adaugi in pamantul din gradina.

Beneficiile oferite de cenusa sunt valabila doar atunci cand este "curata", cand nu s-au folosit substante chimice inflamabile la pornirea focului sau nu au fost arse trunchiuri de copaci tratate cu diverse substante chimice.

Sursa foto: Mytinyplot.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului