Plante de apartament

#ghiveci #planta #trandafir #bonsai

Trandafirul desertului

Trandafirul desertului este o planta suculenta, tropicala, crescuta de foarte multe ori asemenea unui bonsai. Aceasta poate fi descrisa ca avand o tulpina ingrosata, flori fara miros, sub forma unor palnii in culori precum alb, roz, rosu sau bicolore. Frunzele ii sunt mici, ascutite in varf si lucioase si sunt recunoscute pentru seva otravitoare pe care o contin.

Trandafirul desertului este originar din Africa de Est si in ciuda faptului ca este crescuta intr-un climat tropical, aceasta se poate dezvolta si intretine in conditiile oferite de clima tarii noastre.


Cultivare


Trandafirul desertului se cultiva prin intermediul semintelor. Inainte de a se introduse in sol, semintele se tin pentru aproximativ doua ore in apa calduta (nu fierbinte) pentru a se inmuia si incolti mai repede. Semintele nu se introduse adanc in pamant ci maxim jumatate de centimetru, insa cea mai simpla varianta este sa le asezi in ghiveciul cu pamant, dupa care sa mai presari un strat suficient de gros incat sa le acopere in totalitate.


Dupa cultivare, solul se uda zilnic cu putina apa pentru a stimula incoltirea, iar dupa aparitia primei frunze, se uda moderat.


Inmultire


Butasirea este cea mai buna varianta de inmultire a trandafirului de desert. Se ia un butas sanatos si viguros care se mentine timp de 3 zile intr-o camera racoroasa pentru a se usca taietura facuta. Dupa aceea, butasul se planteaza intr-un amestec format din pietris, nisip si o cantitate mica de turba, dupa care se aseaza intr-un loc in care are lumina puternica si se uda cu apa in cantitati reduse pana la formarea radacinilor.


Lumina si temperatura


Fiind o planta exotica, trandafirul desertului are nevoie de multa lumina (cel putin 4 ore de soare pe zi) si temperaturi care sa nu scada sunt 16 grade Celsius. Lumina puternica si caldura vor duce la dezvoltarea si inflorirea plantei, asa ca este recomandat sa o asezi pe un pervaz la care soarele sa aiba acces fara probleme.


Udare


Inainte de orice, asigura-te ca trandafirul desertului este plantat intr-un ghiveci care sa aiba multe gauri de scurgere deoarece excesul de apa poate fi extrem de daunator plantei. Floarea nu are nevoie de multa apa si prefera umiditatea redusa asa ca uda solul doar in momentul in care pamantul este foarte uscat, dar chiar si atunci nu adauga o cantitate mare de apa.


boli si daunatori


Trandafirul desertului este o planta rezistenta la boli si daunatori , iar cazurile in care acesasta este atacata de vreo boala, sunt extrem de rare. Totusi, ea poate fi afectata puternic de excesul de apa si umiditate asa ca acorda multa atentie acestui aspect.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului