Plante de apartament

#ghiveci #planta #flori #cale

Cum sa ingrijesti Calele

Apreciata pentru eleganta si rafinamentul sau, Cala este o floare pe cat de simpla, pe atat de frumoasa si usor de ingrijit. Aceasta este originara din Africa, iar in tarile Europene se dezvolta cu succes in special in interiorul serelor.


Frunzele calelor au un aspect lucios,  usor cerat, sub forma de lance, iar anumite specii pot prezenta anumite pete la nivelul partilor verzi.
Mai nou, Calele au inceput sa fie comercializate in tara noastra si in varianta la ghiveci , ceea ce ofera pasionatilor, posibilitatea de a pastra aceasta floare o perioada cat mai indelungata in casa lor. In plus, Calele la ghiveci se intretin destul de usor, chiar si catre un crescator neexperimentat.


Iata pasii de care trebuie sa tii cont pentru a ingriji Calele in ghiveci:


1 Lumina. Daca Cala este intr-un ghiveci mic si se afla in perioada de crestere, este absolut obligatoriu sa o pozitionezi intr-un loc in care primeste lumina, soare si caldura. Acestea 3 elemente sunt indispensabile pentru o dezvoltare armoniasa a aplantei, asa ca nu o priva de ele.


2 Apa. Tot in perioada de crestere, este recomandat sa ii mentii pamantul umed, insa imediat ce planta a ajuns la maturitate, este recomandat sa raresti substantial udarile si sa ii oferi apa doar in momentul in carepamantul este foarte uscat. Chiar si atunci insa, cantitatea de apa trebuie sa fie moderata. Apa care stagneaza in ghiveci sau in farfuriuta, va duce la putrezirea radacinilor si intr-un final la uscarea ireversibila a plantei.


3 Ingrasamant. Perioada ianuarie-martie este perfecta pentru a aplica plantei fertilizator , o data pe sapamana, pentru stimularea infloririi. In comert vei gasi cu siguranta fertilizator special destinat Calelor, iar daca nu, te poti indrepta catre unul care sa fie pentru a favoriza aparitia florilor.


4 Umiditate. Atunci cand temperaturile sar usor de 20 de grade, ar fi bine sa ii mentii umiditatea de care are atata nevoie, cu ajutorul unui recipient cu pulverizator umplut cu apa proaspata.  Incearca sa faci acest lucru cel putin o data la doua zile, si chiar o data pe zi atunci cand este canicula.


5 transplantare. Daca ai primit sau ai cumparat Calele intr-un ghiveci mic, este nevoie sa transplantezi floarea intr-un recipient mai mare, cu un sol mai benefic (turba, pamant de gradina si putin nisip), insa aceasta operatiune se poate face o singura data pe an, in luna noiembrie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului