Plante de apartament

#beneficii salvie #cercetatori #atac nuclear #salvie

Salvia, planta pe care trebuie sa o cresti in ghiveci sau gradina. Este salvatoare in cazul unui atac nuclear, spun cercetatorii

Salvia este o planta care are multe calitati terapeutice si care poate fi solutia pentru decontaminarea terenurilor de metalie grele sau de a celor expuse radiatiilor in cazul unui accident nuclear. Cercetatorii romani numesc o anumita varietate de salvie ca fiind planta salvatoare - Iarba Sfantului Ioan.

 

Specialistii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice si Medicinale (BRGVLFPM) Buzau au ajuns la concluzia ca Salvia este solutia pentru decontaminarea de metale grele a unor terenuri, precum sunt cele folosite pentru depozitarea acumulatorilor de masini, sau a solurilor expuse radiatiilor in urma unor atacuri sau accidente nucleare. 

Despre ce varietate de salvie este vorba? Despre Salvia Sclarea, folosita des in industria alimentara, dar cu valente putin cunoscute in zona agricola. Aceasta este o specie de planta intalnita cu precadere in bazinul mediteranean, dar care de cativa ani este prezenta si in tara noastra. 

"Salvia este o specie care poate fi cultivata cu succes in Romania, pentru ca avem si in flora spontana varietati de salvie. Se cunosc peste 60 de varietati de salvie in tara, dar ceea ce avem noi la Banca de Resurse Genetice Vegetale este o salvie speciala, Salvia Sclarea, o planta cu multiple intrebuintari care poate fi apreciata pentru aspectul ornamental, pentru ca are o floare frumoasa si sigur, pentru parfumul deosebit, dar si ca planta medicinala, pentru ca denumirea de salvie se pare ca a fost data de romani, cunoscuta ca planta salvatoare", a declarat directorul BRGVLFPM, Costel Vanatoru.

Dupa multe cercetari amanuntite, specialistii au concluzionat ca salvia Iarba Sfantului Ion, cum mai este denumita, este importanta si prin faptul ca poate absorbi componentele radioactive din sol in urma unui atac sau a unui accident nuclear.

"Sigur, eu ma gandesc si la o componenta militara, pentru ca aceste arme nucleare au capacitatea de distrugere prin radioactivitate, iar salvia are aceasta capacitate de a le absorbi. In urma accidentului de la Cernobil, salvia a fost una dintre plantele folosite drept indicator in ceea ce priveste concentratia de radioactivitate, insa cele mai multe cercetari au fost facute atunci pe frunze de salata pentru ca aceea cultura era extinsa pe scara larga si sigur toate masuratorile se faceau pe salata. Tin minte ca ma aflam la Statiunea de Cercetare Legumicola si zilnic se faceau analize pe frunza de salata, pentru a se masura valorile de radioactivitate, sigur nu erau date publicitatii acele valori, insa cel mai relevant rezultat era cel de salvie, dar nu aveam in cultura si la scara larga extinsa aceasta planta", a mai spus directorul BRGVLFPM, Costel Vanatoru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului