Plante de apartament

#udare maranta #ingrijire maranta #maranta #plante de apartament

Maranta, o planta superba. Cum sa o ingrijesti corect

Maranta sau “planta care se roaga” originara din padurile pluviale ale Americii Centrale si de Sud este o planta decorativa deosebit de frumoasa si in acelasi timp usor de ingrijit. Frunzele colorate in nunate diverse de verde si nu numai stau indreptate in sus ziua, iar seara se strang si stau vertical semanand cu palmele strase indreptate in sus, pentru rugaciune.

Conditiile de mediu pentru Maranta

Fiind originara din zonele tropicale ale Americii de Sud, Maranta va avea nevoie de multa caldura si lumina pentru a creste. Plantei ii plac temperaturile ridicate, solul umed si umiditatea in aer, precum si lumina indirecta a soarelui. Evita sa tii Maranta in incaperi in care exista fluctuatii mari de temperature. Planta va creste si se va dezvolta frumos chiar si in camerele in care nu este foarte multa lumina naturala, insa lumina directa a soarelui ii poate distruge frunzele. Deoarece un mediu cu umiditate ridicata este prielnic pentru aceasta planta, Maranta este ideala pentru bai.

Pe timpul iernii, in incaperea in care este pastrata Maranta, temperatura nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius. Vara, planta prefera o temperatura de 18-23 de grade Celsius, insa rezista fara probleme chiar si la temperaturi de 25-26 de grade Celsius.

Cand planta este tinuta departe de lumina directa a soarelui, coloritul frunzelor devine spectaculos.

Inmultirea plantei

Inmultirea Marantei se face atat prin divizarea plantei cat si prin butasi.

Este recomandat ca divizarea tufei de Maranta sa se faca primavara. Noile plante se pun in ghivece separate in timp ce se acorda o atentie deosebita radacinilor, care sunt deosebit de sensibile. Aceste ghivece in care au fost puse noile plante se vor tine o perioada in incaperi cu temperaturi ceva mai mari. Pana cand planta incepe sa creasca, aceasta trebuie acoperita cu o folie si udata constant. Pentru a inmulti Maranta prin butasi, trebuie ca acestia sa fie taiati de la baza plantei. Butasii vor avea aproximativ 10 centimetri lungime si 2-3 frunze.

Fertilizarea

Fertilizarea Marantei este recomandat sa se faca de doua ori pe luna primavara si vara si sa se intrerupa in lunile de toamna si iarna. Ingrasamintele folosite sunt cele pentru plante decorative, care contin mai mult azot.

Boli si daunatori

Maranta este planta care iti va transmite imediat cand ceva nu este in regula si care ii sunt nevoile. Cand frunzele plantei incep sa se ofileasca si capata o culoare maronie, inseamna ca Maranta este expusa la temperaturi prea scazute. Atunci cand frunzele nu mai au culoarea intensa si isi pierd stralucirea este un semn ca planta sta in lumina prea puternica a soarelui. In cazul in care frunzele plantei incep sa cada este posibil ca aerul din camera sa fie prea uscat. Frunzele de la baza plantei care de obicei au tendinta sa se ofileasca trebuie de fiecare data indepartate pentru a pastra aspectul frumos al acesteia. Printre daunatorii care ataca Maranta se numara paianjenul rosu si cosenilele fainoase care infesteaza frunzele si impotriva carora se aplica solutiile potrivite.

Sursa foto: shopify.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului