Plante de apartament

#plante de apartament #ingrijire plante #plante #hidrocultura

Hidrocultura: Cum sa cresti plante in apa

Hidrocultura este o modalitate simpla de a creste unele plante decorative in vaze frumoase, fara pamant. Descopera cei mai importanti pasi pentru a creste plante in apa.

Vasul cu apa este folosit adesea la inmultirea plantelor prin lastari taiati, dar poate fi si o solutie permanenta, potrivita pentru un decor minimalist. Alege un vas transparent, care sa ofere si radacinilor acces la cat mai multa lumina. Pentru a nu intampina probleme la plantarea in apa, urmeaza etapele corecte.


Alegerea plantelor

Bambusul este una dintre plantele crescute cel mai des in interior in apa, dar un vas frumos poate gazdui multe alte plante. Cele mai usor de crescut doar in apa sunt plantele aromatice, in special menta, oregano, busuioc si rozmarin. Daca vrei o planta mai mare, opteaza pentru iedera, filodendron sau coleus (urzicuta).


Taie corect plantele

Procesul de taiere este foarte important, iar cea mai sigura modalitate de a te asigura ca planta va creste este sa tai o creanga chiar sub o frunza. Poti pune apoi planta in vasul decorativ pe care l-ai ales pentru hidrocultura.


Echilibreaza nevoile plantelor cu solutiile de design

Daca preferi un simplu vas transparent cu apa, plantele tale nu vor putea creste foarte mult fara un sprijin special. Poti adauga insa in vas si pietricele, bile de sticla sau alte obiecte decorative bine curatate, care vor sustine mai bine radacinile plantei si ii vor permite sa creasca mai mult.


Mentine stabil nivelul apei

Spre deosebire de florile taiate puse in apa, care sunt moarte, planta vie care isi formeaza radacini nu va murdari apa. Este insa important sa mentii nivelul ei stabil, prin adaugarea de apa proaspata o data la doua saptamani sau odata pe luna.

Foloseste doar apa imbuteliata sau apa de fantana. Pentru apa plata imbuteliata, cauta una cu cat mai multe minerale, dar daca ai acces la o fantana sau un put, foloseste apa din panza freatica, deoarece ofera minerale importante plantei.


Schimba apa anual

Dupa aproximativ un an, poti schimba complet apa din vasul plantelor tale crescute prin hidrocultura. Poti taia din radacini atunci cand s-au extins foarte mult, dar nu te astepta ca plantele aromatice sa traiasca in apa la fel de mult ca in pamant. Busuiocul rezista de obicei cel mai putin, aproximativ un an, in timp ce rozmarinul, cu o radacina mai lemnoasa, poate rezista si peste 5 ani intr-un vas.

Sursa foto: mykonosticker.com, houseplantsguru.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului