Plante de apartament

#plante de apartament #gradina #iedera falsa # fatshedera lizei #ingrijire iedera falsa

Fatshedera lizei, iedera falsa

Fatshedera lizei sau iedera falsa este o planta deosebita, un hibrid intre iedera clasica si Fatsia japonica Moserii, ideala pentru cultivarea in interior. Datorita originii sale, iedera falsa poate fi cultivata atat sub forma de tufa, cat si ca planta cataratoare, in functie de preferinte.

Descriere

Fatshedera lizei a fost obtinuta in anul 1912, la Nantes, Franta, si imbina aspectul de tufa al Fatsiei cu prezenta frunzelor cu 5 lobi, specifice iederei. Cultivata sub forma de tufa, Fatshedera lizei poate atinge o inaltime de 1,2 m, iar sub forma de vita, iedera falsa se poate catara pana la inaltimi de 3-4 m.

Frunzele sale sunt palmate, de culoare verde inchis, lucioase, cu petiolul lung. Florile au un diametru de circa 4-6 mm, culoare alb-galbuie si apar la finele toamnei ori inceputul iernii, formand umbele. In cele mai multe dintre cazuri, florile sunt sterile si nu produc fructe.

Cultivare si ingrijire

Fatshedera lizei poate fi cultivata cu succes atat in interior, cat si in exterior. In gradina, tolereaza temperaturi de pana la -15 C. In casa, insa, acestea nu ar trebui sa coboare sub circa 20 C primavara si vara. Iarna, temperatura ideala este de 7 C. Iedera falsa prefera pozitionarea in lumina abundenta, indirecta, desi tolereaza si spatiile aflate in penumbra.

Tolereaza diferite tipuri de sol, insa, daca este cultivata in casa, se va dezvolta armonios intr-un amestec de mranita pentru plante verzi si pamant. Primavara si vara, solul trebuie mentinut umed, fara ca umiditatea sa fie exagerata - excesul determina caderea frunzelor. Toamna si iarna, aportul de apa ar trebui redus, astfel incat pamantul sa ramana doar putin umed.

Umiditatea aerului este si ea importanta, cu precadere in perioadele cu temperaturi foarte ridicate. Pe timp de vara, se recomanda pulverizarea frunzelor cu apa statuta.

Ofera-i ingrasamant lichid o data la 2 saptamani, incepand cu luna martie si pana in august. Iedera falsa trebuie transplantata in fiecare an, primavara, in luna martie.

Daca iti doresti sa cultivi Fatshedera lizei sub forma de tufa, ajusteaza periodic dimensiunea vlastarelor verticale care se incovoaie sub propria lor greutate. In caz contrar, un arac prevazut cu muschi, pe care planta sa se poata catara in voie, va fi necesar.

Inmultire

Fatshedera lizei se inmulteste prin butasi. Acestia trebuie desprinsi de planta-mama primavara si vara si este recomandat sa aiba o lungime de 15-20 cm. Plantarea lor se face in pamant de flori, in care a fost adaugat nisip fin. Ghivecele ar trebui protejate cu o folie de plastic, iar pamantul mentinut umed pana la aparitia mugurilor. Ideale sunt temperaturile cuprinse intre 15 si 18 C. La finalul acestei perioade, butasii pot fi mutati intr-o zona bine luminata si ingrijiti intocmai ca planta-mama.

Boli si daunatori

Fatshedera lizei este o planta destul de rezistenta, insa poate fi atacata de cosenile si paianjeni rosii, cu precadere atunci cand este cultivata in interior. Daunatorii pot fi indepartati cu o carpa imbibata in alcool sau cu un insecticid organic.

Foto: onlineplantguide.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului