Plante de apartament

#plante #sol #plante fara sol

Plante care nu au nevoie de sol pentru a creste

Ai auzit de denumarate ori ca plantele nu pot creste daca nu le cultivi intr-un sol propice. Este adevarat, insa nu in totalitate. Tehnic vorbind, nu toate plantele au nevoie de sol pentru a se dezvolta, atat timp cat le furnizezi un alt suport de crestere, cum ar fi apa.

Iti suna ciudat? Atunci ar trebui sa stii ca odata ce nu folosesti sol, adica pamant fertil, elimini principalele boli ale plantelor. Iata cateva plante care se dezolta excelent si in alt mediu de crestere decat solul obisnuit.


1. Plante care nu au nevoie de sol: Aloe Vera


Planta de aloe este originara din Africa si se gaseste in peste 250 de varietati, de la cele foarte mici, ce nu depasesc cativa centimetri, pana la cele mai mari, care depasesc un metru in diametru.

De vreme ce aloe vera are nevoie de un sol bine drenat, la fel de bine ar putea creste si intr-un vas umplut cu pietricele, nisip sau un mix intre cele doua "ingrediente".


2. Plante care nu au nevoie de sol: Orhideele


Orhideele pot fi crescute cu usurinta fara sol. In schimb, ai nevoie de piatra poroasa, de culoare maro-roscat, ce provine din lava vulcanica. Orhideele sunt plante care nu au nevoie de sol, intrucat isi trag toti nutrientii din aer. Prin urmare, o buna aerisire a incaperii in care cresti orhideele este mai mult decat recomandata.

Umple o vaza sau un ghiveci cu pietre provenite din lava vulcanica si adauga apa. Porozitatea pietrelor ajuta planta sa se mentina verticala, fara sa se curbeze. Nu uita ca orhideele adora un mediu umed.


3. Plante care nu au nevoie de sol: Bambusul norocos


Bambusul norocos este una dintre acele plante care nu au nevoie de sol pentru a creste. Este suficient sa pui tulpina/tulpinile de bambus norocos intr-o vaza transparenta, in care adaugi pietre albe si apa. In scurt timp, vei observa ca radacinile cresc armonios, fara sa fie deranjate de lipsa pamantului.

Poti inlocui pietricelele cu bile de gel, foarte decorative, care se umfla in apa.


4. Plante care nu au nevoie de sol: legumele


Aproape orice soi de leguma, floare sau planta poate fi crescuta fara sol, doar in apa. In acest caz vorbim despre cultura hidroponica. O poti realiza la scara mica in propria gradina, pentru a beneficia de o recolta pentru consum propriu.

Cultivarea plantelor in apa presupune existenta unor containere care contin substante nutritive, iar tulpina si frunzele raman suspendate deasupra apei.


5. Plante care nu au nevoie de sol: Plantele aromatice


Plantele aromatice, pe care le folosesti pentru a da gust mancarurilor, cresc excelent intr-un vas cu apa, in sistem hidroponic restrans. Menta, oregano, busuiocul si rozmarinul sunt cele mai bune alegeri daca nu vrei sa folosesti sol.


6. Apa de la chiuveta nu este recomandata


Specialistii spun ca apa de la chiuveta este filtrata si orice urma de nutrient pentru plante este eliminata. De aceea, recomanda sa folosesti apa plata imbuteliata pentru a mentine sanatatea plantelor la cote maxime. Si apa de la fantana este buna in acest caz.


7. Cu ce inlocuiesti solul


Ai vazut pana acum ca apa si pietricelele asigura un mediu propice pentru dezvoltarea plantei ca si atunci cand ar fi tinuta in sol. La acestea se adauga si alte culturi "fara pamant", cum ar fi culturile in pietris, in nisip, in rumegus sau mulci.

Sursa foto: apartmenttherapy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului