Plante de apartament

#uscare trandafiri

Cum uscam trandafirii? Afla ce metode exista pentru a putea pastra trandafirii pentru totdeauna

Trandafirii au fost uscati inca de cand oamenii au inceput sa ii cultive. In epoca victoriana, majoritatea aranjamentelor florale erau facute din flori uscate, deoarece casele erau incalzite cu focuri deschise, ceea ce a scurtat enorm viata florilor. Dupa ce s-au inventat insa sistemele de incalzire mai eficiente, florile proaspete au intrat in lumina reflectoarelor.

 

Trandafirii proaspat taiati sau cei care au fost folositi in buchete speciale sau aranjamente florale, pot avea o valoare sentimentala imensa. Trandafirul este recunoscut ca simbol al iubirii, asadar este de inteles de ce, cei mai multi isi doresc sa pastreze aceste flori ca amintiri nepretuite.

Cum sa pastram trandafirii si alte flori este o intrebare importanta, deoarece o floare nu este intotdeauna doar o floare - este adesea legata de amintiri pe care nu vrem sa le uitam. Daca vreti sa pastrati florile primite cu diverse ocazii sau pur si simplu trandafirii din gradina care sa va bucure tot anul, specialistii in flori de la Famous Roses ne ofera un ghid despre cum putem usca trandafirii, astfel incat sa reziste pentru totdeauna.

„Putem usca florile acasa in trei moduri principale: in cuptorul cu microunde, folosind un desicant sau in aer liber. Exista si o metoda de uscare prin congelare, dar aceasta nu poate fi efectuata acasa. Aceasta metoda necesita congelatoare specializate, iar procesul dureaza cateva saptamani. Daca vreti sa uscati trandafirii, exista mai multe optiuni. In primul rand trebuie sa culegeti trandafirii sau daca folositi trandafiri dintr-un buchet, trebuie sa ii desfaceti. Apoi, toate frunzele vor trebui indepartate de pe tulpina pentru a-i pregati pentru uscare. Procesul de uscare a trandafirilor ar trebui sa inceapa cu mult inainte ca floarea sa inceapa sa se ofileasca, deoarece florile proaspete vor da cei mai buni trandafiri uscati. Aceleasi recomandari generale se vor aplica si trandafirilor care au fost culesi din gradina.”, explica Viaceslav Buhna, owner Famous Roses.

Florile uscate sunt fragile, iar florile complet deschise isi pot pierde petalele odata ce sunt uscate. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, aveti nevoie de trandafiri care inca nu au inceput sa se descompuna si ale caror frunze nu cad.

Pentru a ajuta trandafirii sa-si pastreze culoarea in timpul procesului de uscare, asigurati-va ca nu ii expuneti la lumina soarelui. Daca vreti sa uscati trandafiri din gradina, asigurati-va ca ii culegeti dimineata, cand nu exista umiditate pe petale. Selectati numai trandafiri sanatosi, deoarece nu doriti sa apara nicio decolorare sau putrezire in timpul procesului de uscare. Cand pastrati trandafirii cu tulpina, trebuie sa indepartati toate frunzele, deoarece nu se usuca bine. Apoi taiati tulpinile la lungimea dorita, dar nu mai scurte de sase centimetri.

Metode de uscare a trandafirilor

Uscarea in aer liber

Uscarea in aer liber este cea mai comuna si cea mai usoara metoda, deoarece nu necesita nimic in plus, cu exceptia florilor. “Metoda de uscare la aer este cea mai recomandata pentru ca bobocii de trandafiri abia deschisi, inca isi pastreaza forma. La uscarea in aer liber, pe o sfoara intinsa, legati trandafirii cu bobocii in jos. Inainte de a agata florile, asigurati-va ca nu exiata apa intre petale. Pentru rezultate optime, uscati florile intr-un loc cald, intunecat, uscat si cu un sistem de ventilatie bun. Lasati-le sa atarne timp de 2-3 saptamani. Odata ce florile au inceput sa se usuce, le puteti scoate si pulveriza cu fixativ incolor pentru protectie. Utilizarea fixativului pentru a mentine trandafirul in stare perfecta este o metoda mai putin obisnuita de conservare a florilor. Functioneaza cel mai bine atunci cand este combinata cu metoda de uscare in aer liber. Pulverizati in jurul trandafirului acoperind atat tulpina cat si petalele frunzele. Fixativul mentine ferm petalele si le impiedica sa cada atunci cand sunt agatate cu capul in jos.”, recomanda specialistul.

Uscarea in aer liber, in vaza

Daca va doriti sa pastrati un buchet de trandafiri exact asa cum l-ati primit, cea mai bune metoda este sa il lasati intr-o vaza. Nu uitati sa goliti apa din vaza pentru ca nu doriti ca trandafirii sa putrezeasca.

Uscarea in cuptorul cu microunde

Aceasta metoda este rapida, dar va functiona numai pentru floarea in sine sau pentru trandafiri cu tulpina scurta, deoarece trebuie sa intre perfect in interiorul cuptorului. “Puneti florile pe hartie de copt si setati cuptorul cu microunde la cea mai mica temperatura. Trebuie sa verificati trandafirii la fiecare 45-60 de secunde, deoarece nu doriti sa usuce prea mult. Puteti  utiliza si un desicant in timpul uscarii la microunde, deoarece previne deformarea petalelor.”

Uscarea cu ajutorul desicantilor

Daca vreti ca florile uscate sa arate natural, folositi desicanti. Aceste substante, precum silicagelul, sunt folosite pentru a usca rapid trandafirii. Pot si gasite in magazinele de specialiate si functioneaza cel mai bine pentru trandafiri deschisi complet.

“Spre deosebire de uscarea in aer liber, aceasta tehnica este mai costisitoare, deoarece necesita ca fiecare floarea sa fie acoperita complet de desicant. Cand utilizati aceasta tehnica, asigurati-va intotdeauna ca indepartati intreaga tulpina de floare si ca cititi cu atentie eticheta producatorului pentru utiliza produsul in siguranta. Puneti florile intr-un recipient mare, de preferinta etans, si ingropati-le in silicagel. Cand ingropati trandafiri in gel, asigurati-va ca ii acoperiti complet, dupa care sigilati recipientul ermetic. In cateva zile pana la o saptamana, veti avea cei mai frumosi trandafiri conservati. Daca nu doriti sa asteptati, puteti pune recipientul cu flori in cuptorul cu microunde. Asigurati-va ca recipientul este potrivit pentru cuptorul cu microunde. Daca vrei sa pastrati un buchet de trandafiri, luati in calcul faptul ca veti avea nevoie de o cantitate destul de mare de silicagel, respective 2-3 kg.” - Viaceslav Buhna, specialist in trandafiri si owner Famous Roses.

Uscarea prin presare

Daca vrei sa va creati propriile opere de arta, puteti usca trandafirii folosind metroda prin presare. „Luati o carte grea si puneti hartie cerata intre paginile ei. Apoi aranjati florile cu fata in jos, astfel incat sa nu se suprapuna pe paginile cu hartie cearta. Inchideti cartea si exercitati o presiune asupra ei. Lasati neatins timp de 10 zile sau chiar o luna. Florile uscate care vor avea o textura de hartie, le puteti folosi pentru a face articole de papetarie, semne de carte sau pentru un tablou fabulos pe perete.”

Uscarea trandafirilor este un proces relaxant si frumos care pastreaza vie amintirea ocaziilor speciale sau pur si simplu va permite sa va bucurati de trandafiri mai mult timp. De asemenea, aduce locuintei o nota romantica si pretioasa. Puteti face un buchet de trandafiri uscati pentru birou sau pur si simplu agatati trandafirul pe o bucata de sfoara de perete. Va arata spectaculos si va fi o amintire pentru totdeauna. Puteti incerca asta cu urmatorul buchet de trandafiri primit cadou sau chiar cu trandafirii din gradina de care vreti sa va bucurati cat mai mult timp!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului