Plante de apartament

#cactus #plantare #flori #ingrijire #lumina

Cum se planteaza un cactus

Specialistul iti arata cat de simplu este sa plantezi un cactus. Substratul potrivit si respectarea unor reguli specifice vor asigura succesul activitatii tale. Iata care sunt materialele de care ai nevoie si cum ar trebui sa procedezi.

 

Materiale necesare:

  • un cactus (in cazul in care l-ai achizitionat dintr-un magazin, este foarte important sa il transplantezi imediat, deoarece substratul in care se afla este provizoriu si nu ii ofera hrana necesara);
  • un ghiveci cu aproximativ 2 cm mai mare decat cel precedent, in care ai achizitionat planta;
  • set unelte gradinarit;
  • suport din carton;
  • pietris de dimensiune medie;
  • nisip;
  • pamant de gradina sau pamant special pentru cactusi .

1 Acopera orificiile ghiveciului in care urmeaza sa plantezi cactusul cu pietricele. Incearca sa pozitionezi cate o piatra in dreptul fiecarui orificiu, iar in cazul in care pietrele sunt prea mari sau foarte mici, le poti aseza intr-un strat lejer  pe fundul ghiveciului. Acesta ajuta la drenarea apei in exces.

2 Umple un sfert din ghiveci cu nisip. Este bine sa folosesti nisip curat, dintr-o zona sigura, fara impuritati .

3 Urmatorul strat va fi format din pamant de gradina. Avand in vedere ca acesta este destul de afanat, este bine sa umpli ghiveciul pe jumatate cu acest tip de substrat .

4 Scoate cactusul din ghiveciul in care l-ai cumparat. Daca pamantul din ghiveci este compact, preseaza putin vasul pentru a-l putea scoate. Inlatura o parte din surplusul de pamant, deoarece acesta nu constituie o baza importanta pentru planta.

Este bine sa folosesti manusi de protectie din material cat mai gros. Prinde cactusul cu un „cleste” fabricat din carton, deoarece ghimpii acestuia te pot rani foarte usor. Manevreaza-l cu grija, pentru a nu il rani.

5 Sustine-l cu mana in noul ghiveci in timp ce adaugi pamant de jur imprejurul radacinii. Atunci cand observi ca se poate sustine singur, inlatura suportul si preseaza bine pamantul din jurul cactusului. Datorita pietrelor si nisipului din ghiveci, radacinile vor putea respira usor si vor primi apa necesara.

6 Completeaza cu pamant pana acoperi in totalitate radacinile si ajungi la baza plantei.

7 Dupa ce ai terminat, muta vasul la un loc umbros. Timp de doua saptamani este bine sa nu il misti si sa nu ii schimbi locul. De asemenea, nici in timpul plantarii si nici in timpul perioadei de acomodare nu se vor face udari. Atunci cand muti ghiveciul la un loc definitiv, luminos si calduros, poti face o prima udare.

 

 

 

 
Acest material a fost realizat cu ajutorul doamnei Tanase Elena Oana, inginer horticultor Teo Flower Bulbs.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului