Plante de apartament

#apartament #lumina #plante

Cum sa adaptezi plantele la lumina de interior

Lumina este una din cerintele vitale ale plantelor. Dezvoltarea si frumusetea lor depinde de calitatea luminii pe care o primeste fiecare planta, dar si de atentia cu care este ingrijita. Iata care sunt plantele pe care le poti achizitiona in functie de orientarea apartamentului tau. 

 

1 Plantele iubitoare de lumina

Plantele ce isi au originile in zonele desertice, cactusii si plantele suculente, vor primi intotdeauna zona cea mai luminoasa a unei incaperi sau a unei curti.

Acestea vor trai foarte bine langa o fereastra orientata catre Sud, deoarece cantitatea mare de lumina prezenta aici poate distruge majoritatea plantelor sensibile la supraincalzire. In cazul in care mai ai si alte flori ce nu suporta lumina, le poti aseza pe un suport la o distanta de 0,5 – 1 m de geam, sau cu cativa cm mai jos decat pervazul.  Daca indepartezi planta cu mai mult de 2 m de pervazul orientat catre sud, lumina din acea zona nu ii va mai fi suficienta.

2 Plantele iubitoare de umbra

Plantele din zonele tropicale, speciile de feriga, bogoniile sau filodendronii, sunt obisnuite cu umbra copacilor si vor fi  ferite de razele soarelui in permanenta. Este bine ca lumina sa fie filtrata prin intermediul unei perdele.

Acestea vor fi fericite daca le pozitionezi langa o fereastra orientata catre Nord, deoarece ele nu au nevoie de multa lumina, ci mai degraba de umbra. Florile iubitoare de lumina vor avea nevoie de instalatii suplimentare de iluminare pentru a se putea dezvolta in aceste conditii.

3 Plantele sensibile

Ficusul, dracena sau crotonul sunt, de asemenea, sensibile la soarele direct, insa au nevoie de o perioada de 1-2 ore pe zi in care pot fi expuse. Este bine ca acest lucru sa se intample dimineata sau seara, iar efectul este acela de pigmentare a frunzelor si de accentuare a culorilor intregii plante.

In ceea ce priveste ferestrele, cele orientate catre Est si catre Vest sunt cele mai prielnice pentru majoritatea plantelor de apartament.

4 Lumina in perioada de iarna

In perioada de iarna, plantele pot fi asezate langa fereastra, fara exceptii. Puterea soarelui este foarte slaba, aceasta materializandu-se doar in lumina, nu si in caldura. In cazul in care planta este indepartata de zona luminoasa, lastarii acesteia se vor curba, luand directia ferestrei.

Daca lastarii plantei se curbeaza, nu incerca sa rotesti ghiveciul plantei pentru a o determina sa se indrepte. Rezultatele nu sunt dintre cele mai bune. Planta isi va pierde bobocii si va inflori mult mai greu. Cea mai sensibila floare in acest sens este cactusul „Craciunita”, cunoscuta si sub numele de „Nu ma deranja”.

Plantele decorative prin flori vor avea prioritate in ceea ce proveste lumina. Aceasta este esentiala pentru o dezvoltare normala, pentru crearea de boboci, dar si pentru inflorirea acestora. unele plante depind atat de mult de lumina, incat inflorirea se produce in functie de numarul de ore de lumina ale unei zile.

Primavara este foarte important sa nu scoti florile in lumina directa a soarelui, ci sa le acorzi o perioada de acomodare de cateva zile. Razele ultravioleta, filtrate pana acum de catre perdea si fereastra, pot fi fatale pentru o planta vulnerabila dupa iernat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului