Plante de apartament

#ingrijire plante #plante balcon #plante degerate #flori degerate

Cum salvezi plantele degerate

Frigul specific sezonului rece iti poate afecta atat plantele de gradina, cat si pe cele de apartament. Daca plantele tale au degerat pe timp de iarna, este momentul sa iei masuri pentru a le salva pe cele mai putin sensibile. Iata ce ai putea face!

Plantele sunt sensibile in proportii diferite la frigul ambiental, insa majoritatea vor fi afectate serios de inghet . Plantele degerate in timpul sezonului rece au sanse sa supravietuiasca si sa isi revina spectaculos daca primesc ingrijiri adecvate.
 

Cum arata o planta degerata


In functie de tipul plantei, aspectul sau poate varia considerabil. De regula, o planta degerata are frunze uscate, maronii sau moi si lasate. In cazul plantelor lemnoase, tulpina incepe sa se decojeasca sau apar crapaturi pe suprafata acesteia (in functie de gradul in care plantele au fost afectate).
 

Ce presupune degerarea plantei


Plantele expuse la temperaturi scazute au de suferit din cauza apei care se infiltreaza in celule si, apoi, ingheata. In urma acestui fenomen, plantele se deshidrateaza, iar peretii celulari au de suferit.

In general, cele mai mari probleme cauzate de inghet apar in momentul in care plantele sunt expuse razelor solare. In acel moment, apa incepe sa se dezghete rapid, iar tulpina si frunzele sunt serios afectate.

Cand vine vorba despre copaci, scoarta acestora - in special a celor tineri - poate fi afectata de inghet, fara ca fenomenul sa devina vizibil imediat. Crapaturile care apar pe suprafata scoartei sunt cauzate de scaderea brusca a temperaturii pe timpul noptii si incalzirea consistenta din timpul zilei.
 

Cum salvezi planta degerata


Plantele sensibile de interior, cum ar fi ficusul, risca sa nu mai poata fi salvate in urma degerarii. In cazul celorlalte, daca expunerea la inghet nu a fost prelungita, poti interveni prin inlaturarea partilor afectate de frig ale plantei.

Taie toate partile afectate, chiar daca aceasta inseamna sa tai planta aproape in totalitate. Tine cont de faptul ca frunzele si tulpinile degerate nu isi vor mai reveni si mentinerea lor nu va face decat sa slabeasca si mai mult planta.

Taie intotdeauna strict partile afectate: o tulpina/crenguta vie, pe jumatate degerata, are mari sanse sa isi revina daca indepartezi doar partea afectata si o expui, apoi, unor temperaturi mai ridicate.

Atentie: nu te grabi sa iti cureti plantele degerate inainte ca pericolul inghetului sa fi trecut complet. Partile deja afectate vor proteja planta de leziuni suplimentare, astfel ca taierea lor ar trebui realizata doar cand temperaturile nu mai coboara sub 0 C pe timpul noptii.

Daca este posibil, muta plantele degerate intr-un loc ferit de inghet sau in interiorul casei si, apoi, demareaza procesul de inlaturare a partilor afectate de frig.

Plantele lemnoase si copacii vor prezenta crapaturi la nivelul tulpinii. Pentru a-i ajuta sa isi revina, taie scoarta desprinsa si lasa-i, apoi, sa se regenereze.
 

Cum protejezi plantele de inghet


Pentru a evita probleme viitoare, in sezonul rece nu ar strica sa iti acoperi plantele sensibile cu bucati de panza groasa, spre exemplu, pe durata noptii. Protectia ar trebui inlaturata in dimineata zilei urmatoare, dupa rasaritul soarelui. Cat despre plantele de apartament, evita sa le tii pe balcon sau teresa pe durata iernii.

Sursa foto : unique-landscapes.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului