Plante de apartament

#ingrijire plante #planta sanatoasa #cumparare planta #examinare planta

Cum sa cumperi o planta sanatoasa

Plantele sanatoase au un aspect estetic desavarsit si se remarca prin vigoare. Totusi, uneori se intampla ca plantele pe care le consideri sanatoase sa ascunda diverse indicii ale unei boli. Pentru aceasta, este bine sa examinezi planta cu atentie, inainte de a o cumpara.

O planta care nu este sanatoasa le poate imbolnavi si pe celelalte, odata ce ajunge in gradina sau in casa ta. Iata ce trebuie sa ai in vedere cand vrei sa cumperi o planta sanatoasa .
 

Calitatea pepinierei


Inainte de a achizitiona o planta noua, pe care ti-o doresti de mult timp, este indicat sa fii atent la pepiniera din care o cumperi. Uita-te la toate plantele din jur si vezi daca sunt bine ingrijite, daca au suficienta apa si lumina.

Calitatea plantei depinde foarte mult de modul in care a fost crescuta pana in momentul in care te-ai decis sa o cumperi. Daca spatiul in care este depozitata nu este aerisit sau este plin de praf, inseamna ca plantele nu au beneficiat de atentia cuvenita si exista riscul sa aiba o infectie parazitara.
 

Examineaza frunzele plantei sanatoase


Frunzele pot oferi indicii pretioase cu privire la sanatatea plantei. Frunzele ingalbenite si uscate pot fi un semn ca planta nu a beneficiat de apa sau a fost expusa unei calduri excesive. La anumite tipuri de plante, unele frunze se ingalbenesc, insa apar altele verzi si sanatoase. Daca planta ta nu are frunzele uscate curatate, este posibil ca si restul frunzisului sa fie afectat.

Frunzele roase de insecte sunt si ele un indiciu clar al faptului ca planta pe care o ai in vedere nu este sanatoasa 100%.
 

Forma plantei sanatoase


O planta prea inalta si de cele mai multe ori cu tulpina subtire iti poate spune ca nu a avut suficienta lumina si a crescut fortat si, uneori deformat, in cautarea unei raze de soare.
 

Insecte si boli la planta sanatoasa


Inainte de a da banii pe o planta, examineaza solul in care creste. Calitatea solului este cruciala pentru o inflorire abundenta si o crestere luxurianta. Arunca o privire in ghiveci si vezi daca exista insecte de mici dimensiuni care misuna sau daca pe dosul frunzelor sunt depuse oua de insecte.

Planta sanatoasa nu trebuie sa aiba un sol cu mucegai sau sa creasca intr-un pamant lipicios. Radacinile sunt primele care putrezesc. Daca observi ca ceva nu este in regula cu solul, renunta la a cumpara planta din acel loc.
 

Buruieni in jurul plantei sanatoase


Buruienile lupta cu planta sanatoasa pentru a suge seva si nutrienti din sol. De aceea, orice ingrijitor trebuie sa le elimine de cum au dat coltul. Altfel, cresterea plantei poate fi incetinita sau planta se dezvolta impropriu in conditii de stres.
 

Florile si mugurii plantei sanatoase


Florile si mugurii sunt indicii care arata cat de sanatoasa este planta. Daca florile sunt ofilite si par lipsite de viata, inseamna ca planta in sine a avut parte de o ingrijire indoielnica, iar readucerea ei intr-o stare buna poate lua mult timp.

Specialistii recomanda sa cumperi plante care abia au inflorit sau inca au muguri, deoarece sunt mai usor de transportat si de manevrat pana ii gasesti locul potrivit .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului