Plante de apartament

#plante #plante de apartament #columnea gloriosa #ingrijire columnea gloriosa

Columnea gloriosa

Columnea gloriosa este o planta de apartament cu aspect deosebit, originara din America Centrala si de Sud. Planta cu tulpini cazatoare, Columnea gloriosa se preteaza cultivarii in ghivece suspendate.

Descriere

Columnea gloriosa este un arbust, membru al genului Columnea, al carui nume este inspirat de cel al naturalistului italian din secolul al XVI-lea, Fabio Colonna, mai precis de varianta latinizata a numelui sau - Fabius Columnus.

Columnea gloriosa, una dintre cele mai populare specii al acestui gen, este permanent verde, are frunze ovale, verzi inchis, carnoase, ce acopera tulpinile cazatoare. Cea mai remarcabila parte a sa raman, insa, florile mari si portocalii, uneori cu tente rosiatice, a caror forma aminteste de cea a unui caras auriu (de altfel, in limba engleza, Columnea gloriosa, dar si speciile inrudite, poarta numele de "planta cu pestisori aurii").

In mediul natural, Columnea gloriosa se dezvolta pe copaci de care se agata cu ajutorul radacinilor provizorii, raspandite de-a lungul tulpinilor. Nu este o planta parazita, insa se hraneste cu substantele nutritive pe care le extrage din scoarta copacului de care s-a agatat.

Cultivare si ingrijire

Columnea gloriosa se preteaza cultivarii ca planta de apartament, cu precadere in ghivece suspendate pentru a permite tulpinilor cazatoare sa se extinda. Se recomanda plantarea intr-un amestec de pamant de flori si turba in parti egale, la care se adauga nisip, intrucat Columnea gloriosa are nevoie de un sol bogat, cu un drenaj bun.

Planta prefera amplasarea in locuri bine luminate, insa nu in bataia directa a razelor de soare. Pe timp de vara, Columnea gloriosa poate fi mutata pe terasa casei sau pe balcon, intr-un loc cu lumina indirecta, ferit de curentii de aer. Planta nu tolereaza frigul, de aceea, iarna temperaturile din mediul ambiant nu trebuie sa scada sub circa 12 C. Vara prefera temperaturi cuprinse intre 24 si 27 C.

Columnea gloriosa prefera o umiditate ridicata a aerului. In plus, vara trebuie udata in mod regulat, astfel incat pamantul sa fie in permanenta umed (nu imbibat cu apa). Iarna, planta trebuie udata doar o data la circa 15-20 zile. Din martie pana in septembrie se recomanda si adaugarea de ingrasamant lichid o data la circa 3-4 saptamani.

Inmultire

Inmultirea plantei Columnea gloriosa se realizeaza fie prin seminte, fie prin butasi. In primul caz, semintele se sadesc in lunile februarie-martie, intr-un amestec de parti egale de turba si nisip, in vase tinute la o temperatura ridicata (25-27 C) timp de 3-4 saptamani.

Cat despre inmultirea pin butasi, acestia trebuie desprinsi din ramurile care nu produc flori in lunile martie, aprilie sau mai. Lungimea recomandata a butasilor este de 7-8 cm. Plantarea lor se face intr-un amestec de nisip (30%) si turba. Dupa ce plantele au prins radacini, acestea se muta in ghivece si li se adauga fertilizant.

Boli si daunatori

Plantele udate in exces sunt predispuse la aparitia mucegaiului, dar si la cea a fenomenului putrezirii radacinilor. De asemenea, Columnea gloriosa poate fi atacata de afide, cosenile si de musca alba.

Foto: blogginghouseplants.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului